top of page

Ortodonti

Ortodonti Nedir?

Ortodonti, alt ve üst çene uyumunun düzeltilmesi, diÅŸ yapısının çeneler üzerindeki doÄŸru pozisyonunun düzeltilmesi ve tedavisinin gerçekleÅŸtirilmesidir.

​

Hastanın aldığı tedavi yöntemi çok farklı ÅŸekillerde gerçekleÅŸebilir. Tedavi sonunda hasta; DoÄŸru çiÄŸneme, iyi konuÅŸma ve estetik bir gülüÅŸ kazandırılması amaçlanır.

dentasyaa_clinic_rthodontics.png

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

DiÅŸ hekimlerinin muayenesinden sonra baÅŸlayan ortodontik tedavi birkaç aÅŸamadan oluÅŸur. Muayene ile baÅŸlayan tedavinin ilk aÅŸaması; Hastanın diÅŸlerindeki uyumsuzluk, tıkanıklık, çapraşıklık veya çapraşıklık gibi problemlerin tespit edilmesidir.

​

Daha sonra ağızda çürük olup olmadığına bakılır ve çürük varsa tedavi edilir. En yaygın tedavi yöntemi diÅŸ teli takmaktır. DiÅŸ telleri birden fazla ÅŸekilde takılabilir. Birden fazla seçenek olmasının nedeni ise hastadan hastaya deÄŸiÅŸen bir tedavi yöntemi olmasıdır.

​

Ortodonti Kimler Ä°çin Uygundur?

Günümüzde sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi olan ortodonti sadece çocuklarda kullanılan bir tedavi yöntemi deÄŸildir. Bu tedaviyi alan hastaların yüzde 30'unu eriÅŸkinler oluÅŸturmaktadır. Herkese uygun olan bu tedavi yöntemi ile saÄŸlıklı diÅŸler her yaÅŸta istenildiÄŸi gibi hareket ettirilebilir.

​

Ortodonti Öncesi

Tedavi öncesinde ortodonti uzmanı bir hekim tarafından diÅŸlerde bulunur.

usulsüzlükler tedavi edilir. Hastanın doÄŸuÅŸtan diÅŸ ve diÅŸ yapısında oklüzyon sorunları olabilir. Ancak diÅŸlerin genel yapısındaki bozukluklar tesadüfen veya sonradan meydana gelebilir. Ağız içindeki çürüklerin mutlaka onarılması, kanal tedavisi ve bakımının yapılması gerekmektedir.

​

Bu tedavi yönteminde hekim ve hasta uyumu son derece önemlidir. Tedavi titizlik ve dikkat gerektiren bir süreçten geçer. Hasta bu süreci dikkatli bir ÅŸekilde tamamladıktan sonra baÅŸarılı bir sonuç almış olacaktır.

​

Ortodonti Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde tel tedavisi olarak bilinen bir tedavi yöntemi olan ortodontik tedavi iki aÅŸamadan oluÅŸmaktadır. Bu aÅŸamalardan ilki tellerin ağızda olduÄŸu aktif dönem, ikinci aÅŸama ise teller ağızdan çıkarıldıktan sonra baÅŸlayan koruma dönemidir. Her iki aÅŸamada da dikkat edilmesi gereken farklı hususlar vardır.

Tellerin ağız içinde aktif olduÄŸu dönemde tedavinin planlanan sürede tamamlanabilmesi ve istenilen görüntünün kazanılabilmesi için; Tedavi süresi boyunca hekimin anlattığı kuralları uygulamak gerekir. Ağız hijyeninin saÄŸlanması, diÅŸ tellerine zarar veren besinlerin (sert, asitli gibi) tüketilmemesi ve lastiklerin doktorlarının tavsiye ettiÄŸi ÅŸekilde kullanılması gerekmektedir.

​

DiÅŸ fırçası, tekli fırça ve arayüz fırçası diÅŸ teli takılan hastanın reçetesinde yazar. Bu kadar çok reçete edilmesinin nedeni normalde pürüzsüz olan diÅŸ yüzeyinde çiÄŸneme iÅŸlemi sırasında doÄŸal bir temizlik saÄŸlanırken; Braketlerin girintili çıkıntılı yapıları yemeklerin girebileceÄŸi alanlar oluÅŸturarak diÅŸlerin temizlenmesini zorlaÅŸtırabilir.

Hastalar diÅŸlerini fırça ile temizledikten sonra yemek artıklarını temizlemek ve diÅŸ plağı oluÅŸumunu engellemek için tellerin altına ve braketlerin çevresine tek demet ve arayüz fırçalarla yerleÅŸmelidir. Bu bakım yapılmadığında diÅŸ eti iltihabı sorunları ortaya çıkabilir.

​

Tedavi süresince hasta yediÄŸi ve içtiÄŸi besinlere de dikkat etmelidir. Tüketilmesi halinde diÅŸ tellerinde çeÅŸitli hasarlar meydana gelebilir.

​

Bu süreçte tüketilmemesi gereken besinleri sıralayacak olursak:

Sert kabuklu kuruyemiÅŸler tedavi süresince tüketilmemelidir. Kiraz, erik, zeytin gibi sert besinler çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tüketilebilir. Patlamış mısır gibi besinler tedavi bitene kadar tüketilmemelidir.
Fındık, yer fıstığı, badem gibi sert besinler tüketilmemeli; Her ne kadar tüketilse de bütün haliyle deÄŸil, parçalar halinde tüketilmelidir.
Sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır; Ekmek kızartılmadan tüketilmeli, etler yumuÅŸacık piÅŸmeli. Tedavi süresince simit gibi sertleÅŸecek besinler yumuÅŸatılarak tüketilmelidir.


Asitli yiyecekler diÅŸ minesine zarar verir. Bu nedenle tüketiminden kaçınılmalıdır.
Jöle, sakız, lokum gibi yapışkan gıdalar tüketilmemelidir.
Tüm besinler yumuÅŸak bir ÅŸekilde, küçük lokmalar halinde, saÄŸ ve sol taraflar eÅŸit ÅŸekilde kullanılarak, ısırılmadan tüketilmelidir.


Tel tedavilerinin büyük çoÄŸunluÄŸunda hastanın lastik kullanması gerekmektedir. Hastanın lastik kullanımını doktorunun söylediÄŸi ÅŸekilde uygulamadığı durumlarda tedavi uzayabilir. Bazen tedavinin baÅŸarısız olmasına bile neden olabilir.

Teller çıkarıldıktan sonra tedavi hemen bitmeyecektir. Hastaların diÅŸlerinin bozulmaması için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlar koruyucu plakalar veya dahili koruyucu tellerdir. Hastalar bu yöntemleri kullanmaz ise diÅŸlerin çürümesi kaçınılmazdır.

​

Tedavi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiÄŸi konusu oldukça önemlidir. Çünkü diÅŸ teli tedavileri uzun süreli tedavilerdir ve hastanın ağız bakımına ciddi bir ÅŸekilde devam etmesi gerekir.

​

Tedavi süresince özellikle dikkat etmeniz gereken hususlardan bazıları ÅŸunlardır:

DiÅŸ teli tedavisi gören hastalarda çürük görülme sıklığı artar ve yeterli ağız hijyeni saÄŸlanmazsa braket çevresinde beyaz noktalar oluÅŸabilir. Braketlerin etrafında herhangi bir kalıntı kalmayıncaya kadar fırçalamaya devam edilmelidir.


Asitli içeceklerden (kola, soda gibi) kaçınılmalıdır. Bu tür içecekler hem braketlere hem de diÅŸlere zarar vererek çürük riskini artırır.
Çok yapışkan ve çok ÅŸekerli (lokum, sakız, jelibon) gibi besinler tüketilmemelidir. Bu tür besinler braketlerin arasına gireceÄŸi ve çok iyi temizlenemeyeceÄŸi için diÅŸlerin daha çabuk çürümesine neden olur.
Tedavi süresince çok sert besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Elma, salatalık gibi besinleri ısırmak yerine küçük parçalar halinde tüketmek gerekiyor.


DiÅŸ hekiminin tavsiye ettiÄŸi fırçalar ve ara yüz fırçaları ile diÅŸler fırçalanmalı, gerektiÄŸinde diÅŸ ipi kullanılmalıdır.


Sabit Ortodontik Aletler

Sabit ortodontik tedavi cihazları genellikle diÅŸlere takılan braketlerden ve braketleri birbirine baÄŸlayan ve diÅŸ hareketini yönlendiren ark tellerinden oluÅŸur. Uzman tarafından uygulanan sabit cihazların tedavinin baÅŸarılı olabilmesi için hedeflenen süre boyunca sabit kalması gerekir.

​

Telsiz Ortodontik Tedaviler

Günümüzde giderek yaygınlaÅŸan bu yöntem Invisalign adı verilen ÅŸeffaf plaklar yardımıyla yapılmaktadır. Bu tedavi için hastanın diÅŸ ve ağız yapısına uygun plaklar hazırlanır. Hasta ÅŸeffaf plakları istediÄŸi zaman takıp çıkarabilir.

​

Bu tedavi yöntemi diÅŸ teli takmak istemeyen ancak diÅŸlerinden rahatsız olanlar için mükemmel bir seçenektir. Tedavi sonrasında saÄŸlıklı ve güzel bir görünüm kazanılır.

​

Ortodontik Tedavi Yöntemleri

 

Örnekler Nelerdir ?

Tedavi yöntemleri hastanın ihtiyaçları doÄŸrultusunda farklı yöntemlerle gerçekleÅŸtirilir. DiÅŸ teli tedavisinin birçok farklı uygulama ÅŸekli vardır. Tedavi yönteminin seçiminde hastanın ağız yapısındaki bozukluÄŸun miktarı, beklenti ve kaygıları önemlidir. Ortodontik tedavi yöntemleri arasında; Metal braket tedavi yöntemi, porselen braket tedavi yöntemi, lingual braket tedavi yöntemi ve ÅŸeffaf plak tedavi yöntemi bulunmaktadır.

​

Neden Ortodontik Tedavi Yaptırmalıyız?

Her yaÅŸta uygulanabilen bu tedavi yönteminin hastalar tarafından bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi estetik bir görünüm kazanmak ve saÄŸlıklı bir diÅŸ yapısına sahip olmak istemeleridir.

​

Ortodontiste Ne Zaman Gidilir?

Daimi diÅŸlerin sürmesiyle birlikte ortodontik problemler ortaya çıkmaya baÅŸlar. Tedaviye baÅŸlanmasına uzman hekimler tarafından yapılan muayene sonucunda karar verilmelidir. Hastaların diÅŸ yapısına göre tedaviye baÅŸlama süreci deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir.

​

Ortodontik Tedaviler Ne Kadar Sürer?

Tedavi süresi hastanın yaşına, diÅŸ yapısındaki bozukluklara ve uygulanacak tedavi yöntemine göre deÄŸiÅŸmektedir. Ortalama tedavi süresi 6 ay ile 3 yıl arasında deÄŸiÅŸmektedir. Ortodontik tedavinin planlanan sürede tamamlanması ve iyi bir sonuç alınması hasta ve hekim arasındaki ekip çalışmasına baÄŸlıdır.

​

Tedavi sırasında ne sıklıkla kontrole gitmek gerekir?

Tedavi süresince hastaların randevu aralıkları 4-6 hafta arasında deÄŸiÅŸmektedir. Seans aralıklarının kısaltılması veya aÄŸzınızdaki tellerin aşırı gerilmesi ile tedavi süresi kısalmayacaktır. Aksine bu durum diÅŸlere zarar vererek tedavi süresini uzatabilir.

​

Ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında ağrı ya da ağrı olur mu?

DiÅŸ teli takıldığı ilk günlerde dudakların ve yanakların iç yüzeylerinde hafif tahriÅŸ ve diÅŸlerde çiÄŸneme sırasında aÄŸrı olabilir. Bu ÅŸikayetler bir hafta içinde kaybolur. Tedavinin sonuna kadar hasta yasaklı besinleri yemediÄŸi sürece herhangi bir aÄŸrı oluÅŸmaz.

​

Braketlerin Bakımı ve Ağız TemizliÄŸi Ä°çin Neler Yapılmalıdır?

DiÅŸ teli tedavisi gören hastaların ağız bakımına daha fazla dikkat etmesi gerekir. DiÅŸlere takılan braketlerde besin birikimi daha fazladır. Ağız temizliÄŸi bozulur ve diÅŸ ve braketlerdeki plak temizlenmezse diÅŸ eti hastalıkları, çürük ve ağız kokusu sorunları ortaya çıkabilir. Plakların düzenli ve düzgün bir ÅŸekilde temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıktığında alttaki diÅŸ saÄŸlıklı ve güçlüdür.

​

Ortodontik Tedavi Ä°çin YaÅŸ Sınırı Var mı?

Ortodontik Tedavi Her YaÅŸta Uygulanabilir mi?

DiÅŸ teli tedavisi için herhangi bir yaÅŸ sınırı yoktur. Ancak ön veya arka çenelerde görülen iskeletsel bozuklukların tedavisi 12 yaşından önce yapılmalıdır.

​

Ortodontik Sorunlar Nasıl ve Neden Oluşur?

Çene pozisyonu ile ilgili iskeletsel ya da diÅŸsel problemlerden kaynaklanır. Ä°skelet sorunları, ebeveynlerden genler yoluyla miras alınır. Çenenin anterior veya posterior olması da iskelet yüzeyinde tedavi gerektirir. Çene problemleri genç yaÅŸta ortodontik tedavi yöntemleri ile tedavi edilmez ise ileriki yaÅŸlarda cerrahi müdahaleler ile hasta tedavi edilecektir.

​

Ortodontik sorunlar dünyanın farklı yerlerinde insanlarda görülen en yaygın ağız ve diÅŸ saÄŸlığı sorunlarından biridir. Çene, diÅŸ ve yüz bölgesindeki bozukluklar hem ciddi fonksiyonel problemlere hem de estetik problemlere neden olur. KiÅŸisel alışkanlıklardan ağız saÄŸlığına dikkat edilmemesine, genetik faktörlere kadar pek çok nedenden dolayı bu sorunları görmek mümkündür.

ortodontik problemler;

genetik nedenler,
Uzun süre devam eden ve diÅŸlere zarar veren, diÅŸlerde ÅŸekil bozukluÄŸuna neden olacak alışkanlıklar,
Süt diÅŸlerinin erken dönemde kaybedilmesi ve buna baÄŸlı geliÅŸen diÅŸlerin erken çekilmesi,
Dil iterek yutmanın devamı olarak sıralanabilir.


Ä°lerleyen yaÅŸlarda bu tür problemlerle karşılaÅŸmamak için küçük yaÅŸlardan itibaren önlemler alınmalıdır. Ne yazık ki alınan önlemlere raÄŸmen kalıtsal hastalıkları önlemek mümkün deÄŸil. Süt diÅŸlerinin yerini alacak diÅŸler için ağız iskelet sistemini hazırlarlar ve erken çekimler de sorunlara neden olabilir. Bu nedenle süt diÅŸlerini geçici diÅŸ olarak görmek yanlıştır. Süt diÅŸleri düzenli olarak fırçalanmalı ve ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Bu diÅŸlerin kaybından sonra yer tutucuların yerleÅŸtirilmesi tedavisi ileride oluÅŸabilecek problemlerin önüne geçmektedir.

Tedavinin en bilinen hedefleri hastanın diÅŸlerinin ve yüz görünümünün düzeltilmesidir. DiÅŸlerin düzeltildikten sonra temizlenebilmesi ağız saÄŸlığını da beraberinde getirir. Hastaya saÄŸladığı estetik güzelliÄŸin yanı sıra düzenli ve iyi çiÄŸnenen diÅŸlerin saÄŸladığı saÄŸlıklı beslenme ve sindirim sistemine yardımcı olan ortodontik tedavi; KiÅŸiye saÄŸlıklı bir vücut ve özgüven verir.

bottom of page