Şeffaf Plak Tedavisi
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf Plak Tedavisi, çarpık diş probleminin ve boşluk diş problemlerinin düzeltilmesine yönelik bu uygulama ile tedavi yöntemleri çeşitlilik göstermektedir. Tel girişinde sorun yaşayan kişiler için ideal bir seçimdir. Bu nedenle dişin dış görünümünden memnun olmayan hastalar için ideal bir seçimdir.
Estetik tedavi yöntemleri arasında yer alan bu uygulamada; Diş ölçüleri önden alınır ve dijital ortamlarda tasarım yapılır. Şeffaf bir görünüme sahip olduğu için diş üzerine yerleştirildiğinde tespit oranı çok düşüktür. Düzenli bakım gereklidir. Belirli aralıklarla değiştirilerek şeffaf plak tedavisi yapılır.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Genel olarak şeffaf plak tedavisi diş problemi olan bireylere uygulanmaktadır. Bu durum iki farklı şekilde ele alınır ve tedaviye başlanır.
Kayıt seti aşaması geçildiğinde hafif bir sıkışma hissi oluşabilir. Hafif ağrı şeklinde kendini gösteren bir durum vardır ancak kısa süreliğine ortaya çıkar. Daha sonra hastanın çıkarıp takma şansı vardır. Bu aşamada temizlik yapılarak ağız ve diş bakımı yapılır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Dental ve iskeletsel olarak sınıflandırıldıktan sonra problem tipine uygunluğu gerçekleştirilir. Alt ve üst çenede gömülü dişleri olmayan, çene yapısında problem olmayan ve estetik kayıp problemi olanlara uygulanabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
İşlem öncesi hastanın diş ölçüsü alınır ve tedaviye başlanır. Alt ve üst çeneye göre ölçü alınarak gerçekleştirilir. Daha sonra ağzın iç ve dış görüntüleri elde edilir. Ardından ağzın röntgeni çekildikten sonra şeffaf plak hazırlanır. Plak seti öncesi ve sonrası fotoğraf çekimi yapılır ve şeffaf plak işlemi gerçekleştirilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Ortodontik bozuklukların birden fazla türü vardır. Bu nedenle uygulanacak şeffaf plak tedavisi genel olarak boşluk diş problemleri, çapraşık dişler ve çene genişlemesi için uygulanabilecek ideal bir tedavi yöntemidir.
Diş hekimi tarafından ortodontik bozuklukların tespiti yapıldıktan sonra uygun tedavi yönteminin uygulanmasını sağlar.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Çıkarılabilir olduğu için en doğru ağız ve diş bakımında rol oynar. Kişinin gün içinde istediği bir saatte çıkarma veya takma işlemini gerçekleştirmesi mümkündür.
Diş teli takmak istemeyen kişiler için en konforlu tedavi yöntemidir. Böylece tel görüntüsüne maruz kalmadan işlemin basit bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Çıkarılabilir olduğu için hijyen açısından bir problem yoktur.
Şeffaf Plak Tedavisi İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Şeffaf plakları her gün çıkarmam gerekiyor mu?
Plakayı temizlemek için plakalar çıkarılabilir. Bu nedenle sürekli olarak çıkarılmasına gerek yoktur.
Şeffaf plak değişimi kaç günde yapılmalıdır?
Şeffaf plaklar haftada bir değiştirilmelidir.
Şeffaf tabaklar yeme içmeye engel midir?
Şeffaf tabaklara alıştıktan sonra yeme içme pek güçlü değil.
Tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi; kişiden kişiye değişir. Bu konuda kesin bir bilgi verilememektedir.
Şeffaf Plaklarla Dişler Telsiz Hareket Eder mi?
Diş tellerinin olması dişlerin hareket etmesini sağlar. Burada yapılan şeffaf plak tedavisi ile dişlerin hareket etmesi mümkündür. Diş tellerine göre daha hızlı hareket etme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda hasta için daha konforlu ve sorunsuz bir tedavidir. Bazı durumlarda diş teli tedavisine göre daha hızlı sonuç verir.
Şeffaf Diş Plağı Tedavisi Öncesi Neler Yapılmalıdır?
İşlem öncesi yapılması gereken herhangi bir ön hazırlık yoktur. Ağız ve diş bakımı sadece şeffaf plak tedavisinden önce diş hekimi tarafından yapılır.
Dişlerde meydana gelen tartar oluşumu, diş çürüğü gibi problemler ortadan kaldırılır ve tedavi için temel hazırlanır. Daha sonra diş ölçüsü alınarak plak hazırlığı için sipariş verilir. Böylece daha hijyenik bir ağız içi tedavi gerçekleştirilmiş olur.
Şeffaf Diş Plağı Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
İşlemden sonra hasta plakları çıkarıp takabilir. Bunun için gün içinde ağzına ve dişlerine özen göstermesi gerekiyor. Dişler günde iki kez fırçalanmalıdır. Bu sayede olası problemlerin önüne geçilmekte ve etkili sonuçlar alınmaktadır.
Diş hekiminin verdiği talimatların atlamadan doğru bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır. Önerilen koruyucu plaklar kullanılarak tedavinin doğru sonuçlanması sağlanır.
Şeffaf Plak Tedavisinde Alt ve Üst Yaş Sınırı Var mı?
Herhangi bir yaş sınırlaması gerektirmeyen bir tedavidir. Azı ve kesici dişlerin tedavisinde büyük önem taşımaktadır.
Üst yaş sınırı olmadığı için kişi istediği zaman tedaviden faydalanabilmektedir. Ancak bunun başarılı olması için ileri yaş gruplarının tercih etmesi gereken tedavidir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Uygulanmaması Gereken Durumlar Var mı?
Her tedavi uygulaması hasta için uygun olmayan bir durumu içermektedir. Bu gibi durumlarda, tıbbi prosedürün gereği olarak, hastanın işleme uygunluğu işlemden önce belirlenir. Tedaviye uygunluğu kesinleştikten sonra gerekli çalışmalara başlanır.
Destek dokudaki azalma ve çene kemiği seviyesindeki azalma nedeniyle şeffaf plak tedavisi yapılmaz. Hastanın rahatsızlığı giderildikten sonra plak tedavisine başlanabilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Ağrılı Bir Tedavi Midir?
Diş problemlerini gidermek için yapılan tedavilerin çoğunun ağrılı olduğu bilinmektedir. Ama burada böyle bir durumdan bahsetmek mümkün değil. Çünkü şeffaf plak tedavisi sadece dişlerin üzerine yerleştirilen plak olarak bilinir.
Yani dişe zarar vermek ya da ağrıya neden olmak mümkün değildir. Plakaları yerleştirirken hafif bir baskı olduğu için ağrı geçici olarak hafiftir.
Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ortaya çıkan değişkenlik dikkate alınmalıdır. Ortalama olarak tedavi süresi 1-1,5 yılda tamamlanır.
Şeffaf Tabaklar Yeme İçmeyi Engeller mi? Yemek yerken çıkarılması gerekiyor mu?
Normal şartlarda diş tellerine göre daha avantajlı olması sağlanmaktadır. Bu içerikte; Şeffaf plak tedavisi ile günün her saatinde plaklardan kurtulmak mümkündür.
Plaka ile birlikte kalıcı olarak çıkarılabilir ve takılabilir. Metal kısımlar olmadığı için yemek yeme sırasında bir problem olmaz. Hastanın yemek yerken plakları çıkarması daha kolay olacaktır.
Şeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Etkiler mi?
Plak tedavisine başladıktan sonra alışılması gerekir. İlk dönemde kişi plaklara alışmakta zorluk çeker. Ama bunun da gelecekte geçeceği bir gerçek. Bunun olması için 1-2 hafta geçmesi gerekiyor. Ancak bazı hastaların şeffaf plak tedavisi zordur.
Alışma süreci uzun sürdüğü için konuşmakta zorlanırlar. Alışma dönemi tamamlanmış olmalıdır. Bu sayede kişi konuşma güçlüğü çekmeden kısa sürede normal hayatına döner ve tedaviye devam eder.
Aşırı Kahve, Çay ve Sigara Tüketimi Plakları Etkiler mi, Hangi Yiyecek ve İçecekler Şeffaf Diş Plaklarının Renklerini Değiştirir?
Plakların şeffaf olması sayesinde dişlerin zarar görmesi veya renginin atması söz konusu değildir. Ancak plakların zamanla renk değiştirme durumu vardır. Bu tüketilen gıda ile ilgili görünmektedir.
Kahve, çay, renklendirici ürünler, asitli yiyecekler ve sigara gibi etkenlere bağlı olarak plakların renk değiştirmesi mümkündür.
Plaklar haftalık veya 15 günde bir değiştirilirse plakların renginde bir değişiklik olmaz. Daha sağlıklı ve etkili sonuçlar alabilmek için mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene olunmalıdır. Bu sayede düzenli olarak plaka değiştirilerek sorun yaşanmaz.
Şeffaf Plak Nasıl Temizlenir?
Şeffaf plakların temizliğine ve bakımına dikkat edilerek daha sağlıklı sonuçlara ulaşılır. Şeffaf plak tedavisi ile haftalık değişim görülür. Plak haftada bir değiştirilerek kendi kutusuna konulmalıdır.
Aynı zamanda yemeklerden önce temiz su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Uzun süre plak kullanımı olacaksa; Bu tabaklar bir süre suda bekletilerek temizlenmelidir. Böylece partiküllerin temizlenmesi mümkün olur.
Şeffaf Plak Tedavisinde Kontroller Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?
Diş hekiminin verdiği talimatlara uyularak ve bu süreç iyi değerlendirilerek sağlıklı sonuçlar alınmalıdır. Plak tedavisi genellikle 1-1,5 yılda tamamlanır. Kontrollerin uzman hekim tarafından verilen aralıklarla yapılması büyük önem taşımaktadır.
Tel İşlemden Sonra Şeffaf Plak Kullanılabilir mi?
Bu durum genellikle hastanın durumuna göre değişir. Hasta diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve ardından planlanmalıdır. Diş teli takıldıktan sonra uygun görülmesi halinde diş hekiminin şeffaf plak tedavisi yapması mümkündür.
Pekiştirme Tedavisi Berrak Plak Tedavisi ile Aynı Şekilde Uygulanır mı?
Takviye tedavisi için şeffaf plak kullanılabilir. Her ikisi de teknik ve malzeme açısından farklı bir durum içermektedir. Tedavi ile dişlerde bozulma sorunu olmaz aynı zamanda sağlıklı bir gülüşe sahip olmaları sağlanır.
Günde Kaç Saat Takmalısınız?
Plakaların gün içinde düzenli olarak takılması gerekir. Plaklar çıkarılmalı, hasta temiz ve bakımlı iken çıkarılmalı, yemeklerden önce ve sonra yıkanmalıdır. Ortalama olarak 20-22 saat dişte kalır.
Bu durumlar dışında plakların alınması başarısız bir tedavi ile sonuçlanacaktır. İstenen sonuca ulaşılamadığı için hasta hayal kırıklığına uğrar. Özel davet ve davetlerde plaket çıkarmada bir sakınca yoktur. Bu süre 3-4 saat ile sınırlandırılmalıdır.
Şeffaf Plak Dişi Düzeltir mi?
İşte şeffaf plak tedavisinin en büyük amacı; Dişlerdeki fiziksel problemlerin giderilmesidir. Diş teli, kırık, çapraşık ve çarpık dişlerin tedavisinde kullanılır. Ancak diş telleri metal olduğu için şeffaf plak tercih edilir.
Diş tellerinin kullanım amacı da dişleri daha düzgün hale getirmek ve sorunu gidermektir. Her iki tedavi de olumlu sonuç verdiği için şeffaf plağın dişi düzelttiğini söylemek mümkündür.
Neden Şeffaf Plaka Takılır?
Çatlak, çapraşık ve çapraşık dişleri olan hastalarda şeffaf plak tedavisi büyük önem taşımaktadır. Böylece diş problemlerinin giderilmesi ile birlikte şeffaf bir plak yapıştırılır. Kişinin sağlığına zarar vermez. Hastanın alışma süreci tamamlandıktan sonra şeffaf plaklar rahatsız etmez.