top of page

Kök Kanal Tedavisi

Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Çürük ya da enfeksiyon kapmış dişlere kanal tedavisi uygulanarak diş onarılır ve daha sağlıklı hale getirilir. Dişin kurtarılmasına olanak sağlayan ve biraz daha uzun sürebilen tedavi yöntemleri arasındadır.

Diş çürüklerinin zamanla tedavi edilmeyen süreçlerde hayati öneme sahip olduğu bir gerçektir.

Bu nedenle daha şiddetli ağrıların önüne geçebilmek için diş hekimi kontrolünden geçmek gerekir. İhtiyaç halinde kanal tedavisi yapılmalı, sorun giderilmeli ve diş onarılmalıdır.

Kanal tedavisinde öncelikle sert dokuya girilir. Ardından kök kanalına ulaşılır ve yumuşak dokuya müdahale edilir.

Pulpa adı verilen diş siniri dışarı atılır. Bu sayede dişin iç kısmında meydana gelen problem ortadan kaldırılır ve temizliği sağlanır.

Dişçide

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Diş çürüğü hafife alınacak bir diş sorunu değildir. Müdahale edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceği için önlem almak gerekir. Diş çürüğü zamanla diş sinirine ulaşır ve ağrıya neden olur. Dişin çatlaması veya kırılması sonucunda yüzde de hasara neden olur.

Sonuç olarak, diş enfekte olabilir veya iltihaplanabilir. Diş sinirinde veya diş özünde hasar olması durumunda dişin etrafına bakteri yayılmaya başlar. Bu bakteri zamanla çoğalır ve büyür.

Bakteri ve diş çürüğü gibi problemler apse oluşumuna veya enfeksiyonun artmasına neden olur. Bu gibi durumlarda ağrının günden güne arttığı görülür. Şiddetli ağrı kişiyi rahatsız eder ve bu duruma istinaden kanal tedavisi yapılarak sorunun önüne geçilir. Bu sayede diş onarılır ve problemin önüne geçilerek ağrı giderilir.

Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanır?

Çürük bir diş problemi genellikle çok ciddi hasarlara neden olur ve ağrıya neden olur. Bunlar zamanla yüz felcine ve travmaya neden olur. Daha açıklayıcı olması ve tedavinin uygulanabilmesi için diş röntgeni çekilir. Derin dış kırıkları olan çürük dişlerde kanal tedavisi uygun görülmektedir.

Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisinden sonra biraz daha özen gösterilmelidir. Çünkü dişte enfeksiyon oluşumu ağrıya neden olur. Bu nedenle kıtır kıtır veya sert gıdaların alımından kaçınılmalıdır. Bu besinleri bir süre almamak ve dişe zarar vermemek çok önemlidir.

Gün içinde rutin ağız ve diş temizliği yapılmalıdır. Diş hassasiyetine neden olacak durumları göz önünde bulundurarak ona göre hareket etmekte fayda var. Dişler günde iki kez ikişer dakika fırçalanmalıdır.

Kanal tedavisinden sonra diş ipi kullanımı enfeksiyonu önlemek için faydalıdır. Bu sayede diş boşluğuna giren artıkların uzaklaştırılması daha kolay olur.

Şekerli veya renklendirici gıdaların, yapışkan ve asitli gıdaların tüketiminden kaçınılması ve bir süre alınmaması daha sağlıklı sonuçlar verecektir. Uzmanın önerdiği ilaçlar düzenli olarak alınmalıdır.

Kanal Tedavisinin Alternatifleri Nelerdir?

Bakıldığında kanal tedavisi ile %90 oranında etkili sonuç alınmaktadır. Çürük diş sorunu bu şekilde onarıldığı için enfeksiyon oluşumu engellenmiş olur. Tedavi sonrasında ağrı ya da travmatik olayların oluşması engellenir. Ömür boyu diş siniri sorunu yoktur.

Doğal dişlerin her zaman doğru korunması; Ağız için daha sağlıklı bir durumdur. Kanal tedavisinin en etkili sonuçları diş kaybı olmadan onarılmasıdır. Bu sayede yapay diş uygulamasına gerek kalmadan doğal dişin kontrol altına alınması sağlanır.

Kanal tedavisinden sonra ne yapılmalı?

Kanal tedavisi sonrasında diş hekiminin verdiği talimatlara mutlaka uyulması gerekir. Bu sayede tedavinin başarılı sonuçlanması ve oluşabilecek problemlerin önüne geçilmektedir. Dişin onarılmasına yönelik tedavi yönteminde işlem sonrası hassasiyet oluşturacak durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak tüketimi dişe zarar verebilir.

Dişteki çürük probleminin boyutuna bağlı olarak enfeksiyon oluşumu meydana gelir. Bu enfeksiyonun boyutu genellikle ağrılıdır. Kanal tedavisinin ağrıdan kaynaklanmadığı bilinmelidir. Bu nedenle diş hekiminin önerdiği ilaçların düzenli kullanımına dikkat edilir.

Yeme içmeye bir süre ara verilir. Özellikle kıtır kıtır ve sert yiyeceklerden uzak durulması tedavinin doğru bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olunmalıdır. Tek başına tedavi etkili değildir. Hasta da büyük rol oynar ve talimatları izleyerek etkili sonuçlar alır.

Kanal Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Kanal tedavisi süresi kişiden kişiye değişen bir konudur. Çünkü operasyon dişin kök sayısına göre yapılmaktadır. Kök kanallarındaki enfeksiyonlar ve sinir temizliği zaman değişikliğine neden olur. Diş enfeksiyonunun boyutunun iyileşmesi daha uzun sürebilir ve bazı durumlarda haftalarca sürebilir.

Her kanal tedavisinin süresi 30-90 dakika ile sınırlıdır. Burada enfeksiyon varsa öncelikle temizlenmeli ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İlacın etkisini göstermesi için bir hafta beklemek gerekiyor.

Bir hafta sonunda kanal tedavisinin tamamlanması ile tedavi tamamlanır. Bunun 2-3 seansta çözülebileceğini söylemek mümkün.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

İşlem sırasında ağrı oluşumu tamamen dişteki enfeksiyona bağlı olarak değişir. Dişteki enfeksiyona göre kanal tedavisi ağrılı ya da ağrısız olmaktadır. Ancak hastayı rahatlatmak için ve tıbbi işlemin gereği olarak işlem öncesi lokal anestezi uygulanmaktadır.

Lokal anestezi ile işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Uyuşturucu etki gösterdiği için ağrı hissi yoktur. Yazık gibi sorunlar çıkmadığı için gönül rahatlığı ile yapılır ve kişiye zarar vermez.

Kök Kanal Tedavisi Ağrısı Nasıl Geçer?

Dişte oluşan çürükler zamanla diş kaybına neden olur. Diş kaybı öncesinde hastada çok ciddi ağrıların ortaya çıkmasını beraberinde getirir. Ağrı yüz felci ve travmaya neden olduğu için sadece bir diş problemi olarak algılanmamalıdır. Çünkü bir diş ağrısı beklenmedik sonuçlar doğurabilir.

Diş hekiminin muayenesi ile bu sorun ortadan kalkar. Kanal tedavisi öncesi lokal anestezi ile ağrı oluşmaz. Ancak lokal anestezi etkisini kaybetmeye başladığından dişteki enfeksiyonun boyutuna göre ağrı kendini gösterir.

Bu ağrıların giderilmesi için diş hekiminin önerdiği ilaçların düzenli olarak alınması gerekir. İlaçlar reçetesiz satılabilir. Bu etkili ve doğru bir yöntemdir.

Burada yapılan kanal tedavisi yönteminde durum böyle değildir. Çünkü dişin siniri çıkarılır ve diş enfeksiyonu ortadan kalkar. Ağızda kaldığı için tamir edilir. Diş problemi çözüldüğü için diş eski fonksiyonlarına kavuşur. Bu süreçten sonra ağız ve diş sağlığına daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu sayede diş problemlerinin oluşması önlendiği ve problemler ortadan kaldırıldığı için diş uzun süre kullanılmış olur. Başka bir sorun çıkmadığı sürece ağız için görevini yapmaya devam eder.

Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı Duyar Mıyım?

Kanal tedavisi sırasında ağrı görülmesi çok nadirdir. Çünkü medikal işlemi gerçekleştirmek için işlem öncesi lokal anestezi uygulanmaktadır. Bu sayede diş uyuşturulur ve ağrı oluşmadan sorun giderilmiş olur.

Lokal anestezi de işlem sonrasında etkisini göstermektedir. Zamanla etkisini kaybettiği için ağrı oluşabilir. Diş hekiminin önerdiği ilaçlar alınarak ağrı önlenebilir.

 

Kanal Tedavisi Yaptırdım Ama Dişimde Hala Ağrı Var Neden?

Kanal tedavisi ağrılı bir tedavi olarak bilinmektedir. Bu durum dişte enfeksiyon oluşmasına ve dişin verdiği hasara göre değişir. Aslında normal şartlarda ağrı oluşmaz. Çünkü burada işlem öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır.

Lokal anestezi ile hem işlem sırasında hem de sonrasında ağrı görülmez. Hissedilen ağrının nedeni dişteki enfeksiyonun boyutuna göre değişir.

Oluşabilecek acı verici durumların önüne geçmek için; Diş hekiminin önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanız önerilir. Bu sayede ağrı kesici ve tedavi kontrol altına alınabilir.

bottom of page