top of page

Ağız ve Çene Cerrahisi

Ağız ve Çene Cerrahisi Nedir?

dentasya.png

Ağız ve Çene Cerrahisi, ağız sakinlerindeki tüm hastalıkları teÅŸhis ve tedavi eder.

Her yaÅŸ aralığındaki hastaların tedavisinin bu sonucu; ÇiÄŸneme veya ısırma güçlüÄŸü, yutkunma güçlüÄŸü, çene eklemleri rahatsızlıkları ve diÅŸ geliÅŸimi gibi rahatsızlıklar olan hastalarda da bakım yapılmaktadır.

Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıkları
Tedavi Eder?

Çene yüz cerrahisi hastalarında çok yaygın olan sorunlar; Genellikle ısırma, çiÄŸneme veya yutma güçlüÄŸü ile fark edilir. DiÅŸ aşınması, aşınma ve çene kemiÄŸi problemlerinde de hasta uzman hekimler tarafından muayene edilmelidir.

​

Horlama, gürültülü nefes almada güçlük ve horlama gibi problemlerin kaynaklarının bulunması ve çözümlenmesi de bu bölüm kapsamında yer almaktadır.

Ağız ve çene cerrahisi kapsamındaki ilgili tedaviler ÅŸunlardır:

​

Normal ve cerrahi diÅŸ çekimleri,
Çene kist ve tümörlerinin tanı ve tedavisi,
Kemik büyütme,
Gömülü ve komplike diÅŸlerin çekimi,
Ağız, çene ve yüzdeki enfeksiyonların tanı ve tedavisi,
Ağız içi yumuÅŸak doku bölgelerinin teÅŸhis ve tedavisi,
Çene ve yüz bölgesindeki kırıkların tedavisi,
Dental kemik içi lezyonların tedavisi,
Kök ucu rezeksiyonları,
DiÅŸ protezi yapımı öncesi sert ve yumuÅŸak dokuların cerrahi olarak düzeltilmesi,
Dudak damak yarığı tedavisi,
Tükürük bezi hastalıklarının medikal ve cerrahi tedavisi,
Estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olan şekil bozukluklarının cerrahi tedavisi,
İmplant uygulamaları,


Kanser tedavisi sırasında uygulanan ilaçlar ve radyoterapiye baÄŸlı olarak çenede meydana gelen kemik nekrozlarının tedavisi yapılmaktadır.

​

Ağız, DiÅŸ ve Çene Cerrahisi KliniÄŸimizde Uygulanan Tedaviler

DoÄŸuÅŸtan veya sonradan kazanılmış çene yüz anomalileri,
implant yerleÅŸtirme,
implant cerrahisi,
Ä°mplant için yeterli yer olmayan çene kemiklerine kemik greftlerinin yerleÅŸtirilmesi,
Yarık damak ve dudak tedavisi,
gömülü diÅŸ çekimi,
Çene kemiÄŸi kisti tedavi prosedürleri uygulanır.

Çene KemiÄŸi Kistleri Tedavi Edilmezse OluÅŸabilecek Sorunlar Nelerdir?

Sıvı veya yarı sıvı içeren ve yumuÅŸak doku ile kaplı boÅŸluklara kist denir. Sadece mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan bu bakteriler günün her saati ağızda bulunur.

​

Ağızdaki bakteri sayısı belli bir oranı aÅŸarsa bu durum ağız yapısını bozmaya baÅŸlar, ağızda çeÅŸitli yaralar ve ÅŸiÅŸlikler oluÅŸturur. Bu belirtiler sonucunda ağız, diÅŸ ve çene cerrahisi alanında kendini geliÅŸtirmiÅŸ uzman hekimler tarafından hastaya çene kemiÄŸi kisti teÅŸhisi konur.

​

Ameliyatla tedavisi mümkün olan çene kistleri yavaÅŸ ve fark edilmeden büyürler. Hasta tedaviyi geciktirdiÄŸi sürece aÄŸrı ve ÅŸiÅŸliÄŸin yanı sıra sinir sıkışmasına baÄŸlı uyuÅŸma ve yanma meydana gelebilir.

Bu durum hastanın günlük hayatını etkileyeceÄŸi için bir an önce tedaviye baÅŸlanmalıdır. Kistler hastaya herhangi bir rahatsızlık vermese bile mutlaka tedavi edilmelidir.

​

Çene kistleri her kistte olduÄŸu gibi iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Ä°lk baÅŸta iyi huylu görünen kistler daha sonra kötü huylu kiste dönüÅŸme riski taşır. Bu durum çene kaslarının ciddi ÅŸekilde zayıflamasına neden olur. Kist oluÅŸumunu engellemek için ağız bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.

​

Çene kistinin tedavi edilmediÄŸi durumlarda ortaya çıkabilecek baÅŸlıca sorunlardan bazıları ÅŸunlardır:

Kist hasta farketmeden zamanla sinsice büyür ve çene kemiÄŸini zayıflatır.
En ufak bir darbede çene kemiÄŸi kırılabilir hale gelir.
Gömülü diÅŸler nedeniyle de oluÅŸan çene kistleri, saÄŸlıklı komÅŸu diÅŸleri de etkileyerek diÅŸ kayıplarına neden olabilir.
Sağlık ihmal edilemez ve her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis hayat kurtarır.

​

Gömülü DiÅŸlere Hangi Komplikasyonlar Neden Olabilir?

Gömülü diÅŸler, sürmemiÅŸ veya ağızda çıkması gereken yerde sürmemiÅŸ diÅŸlerdir. DiÅŸ etinin kalınlığı, diÅŸ sürme bölgesinin olmaması, genetik faktörler gibi etkenlere baÄŸlı olarak diÅŸler cilt altında gömülü kalabilir.

Gömülü diÅŸler çekilmediÄŸi sürece komÅŸu diÅŸlere uygulanan basınç enfeksiyona ve diÅŸ çürümesine neden olabilir. Bu diÅŸlerin ortodontik nedenlerle de çekilmesi gerekebilir. DiÅŸ çıkmaya çalışırken öndeki diÅŸlere itme uygulaması nedeniyle diÅŸlerde kayma ve ÅŸekil bozukluÄŸu meydana gelebilir.

Gömülü diÅŸlerin çekimi, geliÅŸmiÅŸ ağız, diÅŸ ve çene cerrahları tarafından gerçekleÅŸtirilir. Hasta iÅŸlemden hemen sonra günlük hayatına dönebilir.

Hekimin vereceÄŸi reçeteli ilaçların kullanılmaması veya aksatılması durumunda çeÅŸitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Bazı hastalarda diÅŸ, çene kemiÄŸinde yeterli boÅŸluklara gömülü kalabilir. Bu durumda gömülü diÅŸ hastaya ve komÅŸu diÅŸlere zarar vermiyorsa cerrahi müdahaleye gerek yoktur.

​

İmplant Uygulamaları Nelerdir? Faydaları nelerdir?

Ä°mplant yapay olarak üretilmiÅŸ bir diÅŸ köküdür. Titanyum ve alaşımlarından yapılmış implant; Tedavi yöntemi olarak genellikle çürümüÅŸ ve çekilmiÅŸ diÅŸlerin boÅŸluklarının doldurulmasında kullanılır. Çene kemiÄŸi titanyumu vücudun bir parçası olarak kabul edeceÄŸi için iyileÅŸme süresi kısa, kalıcılık süresi uzundur.

​

Birçok hasta tarafından tercih edilen implant uygulaması ağız, diÅŸ ve çene cerrahları tarafından yapılmaktadır. Bu tedavi yönteminin bu kadar sık kullanılmasının nedeni, diÅŸ eksikliÄŸi olan ya da hiç diÅŸi olmayan hastalara çok çeÅŸitli tedavi yöntemleri sunmasıdır.

Ä°mplant tedavi yönteminin geleneksel tedavi yöntemlerine göre avantajları oldukça fazladır. Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri uygulama sırasında ve sonrasında çevre diÅŸlere asla zarar vermemesidir. DoÄŸal diÅŸ görünümüne yakın olan implant diÅŸler kiÅŸiye estetik ve saÄŸlıklı bir görünüm kazandırmaktadır.

​

Ağız bakımı düzenli yapılırsa implant diÅŸler ömür boyu kullanım saÄŸlar. Bu bakım oldukça basittir ve tedavi sonrasında hastanın günlük ağız bakımı rutinine eklenmelidir. DiÅŸler günde iki kez düzenli ve doÄŸru bir ÅŸekilde fırçalanmalı, ardından diÅŸ ipi ile diÅŸ araları temizlenerek yemek artıklarının uzaklaÅŸtırılması saÄŸlanmalıdır.

​

İmplant tedavisinin başlıca avantajları şunlardır:

Akıcı konuşma,
Mükemmel diÅŸ kökü
Kendinden emin,
Ağız sağlığı,
Dayanıklılık,
Yemek yeme kolaylığı sağlar.


İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ä°mplant tedavisi günümüz teknolojisinde oldukça basit ve aÄŸrısız bir iÅŸlemdir. Tedavi sırasında anestezi uygulanacağı için hasta herhangi bir aÄŸrı hissetmeyecektir.

Anestezi ÅŸekline hasta muayene edildikten sonra ağız, diÅŸ ve çene cerrahisi alanında uzman hekimler tarafından karar verilir. Hasta ve hekimin ortak kararı sonucunda anestezi genel veya lokal olarak uygulanır.

Ameliyata hazırlanan hastanın çene kemiÄŸine titanyum vida yani uzun süre kullanılabilecek yapay diÅŸ köklü implantlar yerleÅŸtirilir. Her implantın yapılması yaklaşık 10-15 dakika sürer.

​

Çene kemiÄŸine füzyon, böylece yerleÅŸtirilen implantların ihtiyaç duyduÄŸu gerçek diÅŸ kökünün yerini alabilir. Bu süre kemik yapısına baÄŸlı olarak 3 ile 6 ay arasında gerçekleÅŸir. Bu süreçte implantlar çene kemiÄŸi ile kaynaÅŸarak bir sonraki iÅŸleme hazır hale gelir.

​

Kaynama sürecinde hasta; Beslenmesine dikkat etmeli, alkol ve sigara kullanımını azaltmalıdır. Çünkü bu maddelerin kullanımı implantın çene kemiÄŸi ile kaynaÅŸmasını engeller ve buna baÄŸlı olarak implant kaybedilebilir.

​

Hasta iyileÅŸtikten sonra implantlar protez diÅŸi kaldırabilir hale gelir ve kalıcı protez uygulanır. Ağız ve çene kemiÄŸinde uygun boÅŸluk bulunan her hastaya implant tedavisi uygulanabilir. Ancak bazı hastalarda implantasyon için yeterli boÅŸ alan olmayabilir. Bu gibi durumlarda ileri cerrahi yöntemlerle hastada implant yerleÅŸtirilmesi için uygun alan oluÅŸturulur.

​

Yüksek tansiyon, hemofili gibi hastalıkları olan kiÅŸilerin doktorları ile birlikte implant uygulaması ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı ÅŸekilde ÅŸeker hastalığı gibi iyileÅŸmeyi engelleyecek bir hastalık ilaçlarla kontrol altına alınırsa implant tedavisinin uygulanmasında bir sakınca olmayacaktır.

​

DiÅŸ Çekimi Nedir?

DiÅŸ çekimi, bir veya daha fazla diÅŸin hasar görmesi sonucu tedavisi mümkün olmayan saÄŸlıksız diÅŸlerin çekilmesidir. Bu iÅŸlem uzman diÅŸ hekimleri veya ağız, diÅŸ ve çene cerrahları tarafından lokal anestezi veya çeÅŸitli sedasyon uygulamaları altında gerçekleÅŸtirilir.

​

Süt diÅŸleri zamanla dökülerek yerini kalıcı diÅŸlere bırakır ve bu kalıcı diÅŸler ömür boyu çene kemiÄŸinde kalabilir. Ä°nsanlar çeÅŸitli rahatsızlıklar nedeniyle sıralı diÅŸlerini çektirmek için uzman hekimlere baÅŸvururlar. Ortodontik tedaviler için ağız yapısını bozan ve komÅŸu diÅŸlere baskı uygulayarak diÅŸ yapısını bozan diÅŸlerin çekimi yapılmalıdır.

​

DiÅŸ çekimi sonrasında hasta günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Ancak 24 saat sıcak yiyecek ve içecek tüketmemeleri, alkol ve sigara kullanmamaları gerekir.

​

Gömülü DiÅŸ Çekimi Nedir?

Yeterli yer olmadığı için çıkamayan veya doÄŸru pozisyona gelemeyen diÅŸlere gömülü diÅŸler denir. ÇoÄŸunlukla 20 yaÅŸ diÅŸleri gömülü diÅŸ problemlerine sahiptir. Ancak bazı durumlarda 20 yaÅŸ diÅŸi olmayan gömülü diÅŸlerin olma ihtimali vardır.

​

DiÅŸ etlerinden dışarı çıkmayı bırakan diÅŸler bazı durumlarda yarıya kadar çıkıp daha sonra çıkmayabilir. Gömülü her diÅŸin yapısı farklı olduÄŸu için kiÅŸiye özel farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. DiÄŸer diÅŸlere baskı yapan, çene kemiÄŸi içinde hareket eden ve kendiliÄŸinden çıkmayan diÅŸlerin en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.

​

Zamanla hastaya aÄŸrı veren gömülü diÅŸlerin çekimleri ağız, diÅŸ ve çene cerrahları tarafından yapılır. Gömülü diÅŸlerin aÄŸrıya neden olmasının baÅŸlıca nedenlerinden biri ağızda genel basınç uygulanması ve saÄŸlıklı diÅŸlerin çıkacak yer olmadığı için sıkıştırılmasıdır.

​

Tedavi hastaya lokal anestezi sonrası verilir ve yaklaşık 45 dakika – 1 saat sürer. Hasta diÅŸ çekimi sonrası doktorun verdiÄŸi aÄŸrı kesicileri kullanırsa aÄŸrısız bir ÅŸekilde iyileÅŸmeye baÅŸlayacaktır. Ä°yileÅŸme süresi ortalama 7 gündür.

​

Gömülü diÅŸ belirtileri ÅŸu ÅŸekildedir:

Ağızda, dişlerde veya diş etlerinde kanama,
diÅŸ eti hassasiyeti,
Çene ve kulakta aÄŸrı,
Lenf bezlerinde oluÅŸabilecek ÅŸiÅŸlikler,
Baş ağrısı,
ağız kokusu,
AÄŸzı açmada zorluk
Yiyecekleri çiÄŸnerken veya ısırırken aÄŸrı ÅŸeklinde görülebilir.
Dörtlü Ä°mplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Ä°mplant tedavisi, hastaya diÅŸ kaybı ve çeÅŸitli nedenlerle oluÅŸan boÅŸlukların doldurulması için uygulanmaktadır. Ancak çok sayıda diÅŸini kaybetmiÅŸ ya da diÅŸsiz kalmış kiÅŸilerin tedavisi çok uzun ve maliyetli olabilmektedir. Bu yöntemle her eksik diÅŸ için tek implant kullanmak yerine üstte dört, altta dört implant kullanılır.

Hiç diÅŸi olmayan hastalara dörtlü implant uygulama tekniÄŸi uygulanır. Bu tedavi 4-6 implant ile protezi sabitlemek için kullanılır; Basit, aÄŸrısız, etkili ve ekonomik bir yöntemdir.

Kemik kayıpları genellikle hastaların çenelerinin arka kısımlarında olur ve bu nedenle ön çene kemiÄŸine bu uygulama yapılabilir. Bu teknik ile ağız, diÅŸ ve çene cerrahisi klinikleri tek bir cerrahi iÅŸlemle aynı gün içerisinde hastaya doÄŸal ve güzel görünen diÅŸlere kavuÅŸmasını saÄŸlar.

bottom of page