top of page

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum Diş Kaplama diş kaplamalarda yapılan porselen kaplamalarda en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Burada sınıflandırmanın iki farklı yolu vardır. Metal destekli ve metal desteksiz olarak gerçekleştirilmektedir.

Daha doğal gülüşlere sahip olmak ve bembeyaz dişlerle dikkatleri üzerine çekmek artık daha kolay. Diş problemlerini ortadan kaldırmak için diş hekimleri tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Zirkonyum diş kaplama özel fırınlarda işlendiği için herhangi bir zararı ve zararı yoktur.

Diş kaybını önlemek için yapılan diş kaplamadır. Beyaz renge sahip saf bir maddedir. Ancak tedavi yönteminde kullanılabilmesi için zirkonyum seramiğe dönüştürülür.

Kullanılan özel fırınlarda işlenip üretildiği için kesinlikle bir zararı yoktur. Daha doğal bir görüntü elde edilir. Işık geçirgenliği özelliği olduğu için ağızda koku veya kötü tat da yaratmaz.

dentasya_zirconiumdental_veneers.jpeg

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle zirkonyum diş kaplama tedavisine başlamadan önce hastanın işleme uygunluğu belirlenir. Sonraki tetkikler sonucunda işleme uygunluğu kesinleştikten sonra planlama yapılır. Diş problemi ve durumu hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

İşlem öncesi lokal anestezi uygulanmaktadır. Böylece işlem sırasında herhangi bir acı duyulmadan tedavi gerçekleştirilmektedir. Uyuşma başladıktan sonra dişler küçültülür. Bu sayede kaplama işlemi eskisi gibi kolaylık sağlamaktadır.

Dişe göre ölçü alınır. Renk seçimi yapılır ve özel laboratuvar ortamında zirkonyum kaplama hazırlanır. Hazır kaplamalar özel bir yapışkan jel ile dişlere yapıştırılır. Oldukça kalıcı ve güvenilir bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir.

Zirkonyum Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Diş kırıklarında, hasar problemlerinde veya çürük dişlerde sağlıklı sonuçlar almak ve kemik erimesini önlemek amacıyla yapılır. Diş etlerinin yukarıda veya çekilmiş olması tercih edilebilir. Diş dizilimi herkeste aynı olmayabilir.

Bu nedenle amorf diş problemi yaşayan, uzun süreli beyaz dişlere sahip olmayan ve daha temiz dişlere sahip olmak isteyenler için zirkonyum diş kaplama uygun bir tedavi yöntemidir.

Zirkonyum Diş Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

Birçok hasta için ideal ve konforlu bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle oldukça popüler uygulamalar arasında yerini almaktadır.
Üç boyutlu görüntüleme bilgisayar ortamında yapıldığından tedavi kolaylaşır. Bu sayede diş hakkında daha fazla bilgi elde edilir.
Dayanıklı ve sağlam olduğu için uzun süre kullanılmaktadır. Çok soğuk ve çok sıcak hassasiyeti oluşumunda sorun yaratmadığı için dayanıklıdır.
Metal veya metal benzeri aktif maddeler içermediğinden ağızda kötü tat ve kokuya neden olmaz. Ayrıca zirkonyum diş kaplama uygulamalarında alerji oluşumuna neden olmaması için güvenle tercih edilebilir.


Metal destekli ve metal desteksiz olarak ele alınabilir. Metal destekli kaplamalara göre daha büyük avantaj sağlar. Ağızda kötü tat ve koku yoktur. Diğer uygulamalar gibi diş etlerinde siyahlık sorunu yaratmaz.

Bunların yanı sıra; Zirkonyum diş kaplama tedavisinden yararlanmak isteyenler için sıcağa veya soğuğa karşı bir hassasiyet söz konusu değildir. Işığı geçirme özelliğinden dolayı mat bir görüntü oluşturmaz, aksine daha doğal görünmesini sağlar. Diş eti problemlerine veya diş eti ve çevresinde hastalıklara neden olmadan güvenle tercih edilebilir.

Kaplama sonrası ne zaman kontrole gitmek gerekir?

​Diş kaplama işlemi yapıldıktan sonra ek bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Doğal dişlere yapılan işlemlere aynı şekilde devam edilmesi önemlidir.

Diş hekimi kontrolleri altı ayda bir düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede olası problemlerin önüne geçilmekte ve etkili sonuçlar alınmaktadır.

Diş eti hastalığı olanlara uygulanabilir mi?

İşlemin uygulanabilmesi için kişinin herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması gerekmektedir. Bu etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Öncelikle diş etinde meydana gelen hastalığın tespit edilerek ortadan kaldırılması gerekir.

Bunun biraz zaman gerektirdiğini ve beklemek gerektiğini unutmamak gerekir. Sonrasında zirkonyum diş kaplama tedavisi doğru bir şekilde uygulanabilir.

Zirkonyum Kaplama Dişlere Nasıl Yapıştırılır?

Zirkonyum diş hazırlanırken özel fırınlar kullanılarak dizayn edilir. Özel olarak tasarlanmış dişleri kaplamak için özel adeziv jeller kullanılır. Özel yapıştırıcılar ile yapılan kaplamanın ömür boyu tedavi olduğu bilinmektedir.

Gelecekte rengi değişecek mi?

Işık geçirgen özelliği bulunan ve dişlerin daha doğal görünmesini sağlayan zirkonyum diş kaplama ile düzenli bakım yapılmalıdır. Zirkonyum kendi başına pürüzsüz bir yüzey olduğu için dişlerde herhangi bir renk değişikliğine neden olması mümkün değildir.

Ancak zararlı gıdalarda sık kullanılırsa renk değişimi görülebilir. Kahve, çay, sigara, renklendirici içecekler çok sık tüketildiği ve dişlerin rengi değişebileceği için daha dikkatli olunması gerekmektedir. Bu düzenli fırçalama ile önlenebilir.

Diş Kaplama Esnasında Ağrı Olur mu?

Kaplama yapılmadan önce hastanın doğal dişleri küçültülür. Lokal anestezi altında yapılan bir tedavi yöntemidir. Sonuç olarak, acı hissetmek kesinlikle imkansızdır.

Kaplama dişler alınan ölçülere uygun olarak özel laboratuvar ortamında hazırlanır. Kaplama işlemi yapıldıktan sonra dişlere hafif bir baskı uygulanır. Ancak hafif bir karıncalanma da olabilir.

Diş Kaplama İşlemi Ne Kadar Sürer?

Yapım aşaması ve kaplama aşaması değişkenlik gösteren bir konudur. İşlem öncesi hastanın dişleri kontrol edilir. Üzerine kaplama yapılacak diş ölçüsü alınır. Dişlerin boyutları çene kemiğine zarar vermeyecek şekilde ayarlanmalıdır.

Yüz anatomisine daha uygun hale getirilmesine özellikle dikkat edilir. Alınan ölçüler sonucunda zirkonyum dişin özel laboratuvar ortamında hazırlanması gerekmektedir. Elde edilen zirkonyum dişler sadece diş üzerine kaplanacaktır.

Küçültme dişlerin süresi kaplama yapılacak diş sayısına göre değişmektedir. Ardından kaplama işlemi yapılır ve sadece özel jeller ile yapıştırılarak işlem tamamlanır.

Diş Kaplama Ömrü Ne Kadardır?

Uzun süreli kullanılabilen bir tedavi yöntemi olduğu için birçok kişi tarafından güvenle tercih edilmektedir. Daha estetik bir görünüm elde etmek için zirkonyum dişler daha ideal olacaktır. Ömür kişiden kişiye değişir.

Ömrü alınan yiyecek ve içeceklere göre değişir. Bu gibi durumlarda kesin bilgi verilemez.

Düzenli kontroller sonucunda daha sağlıklı dişler ve gülüşler elde edilir. Bu sayede zirkonyum dişin daha uzun ömürlü olduğunu görmek mümkündür. Süresi dolmuş zirkonyum dişin diş hekimi tarafından kontrol edildikten sonra çekilmesi uygun görülür.

Diş Kaplama Zararlı mı?

Diş kaplama veya kişiye zarar verme riski yoktur. Çünkü burada dişlerin daha sağlıklı olması ve osteoporoz gibi hastalıkların önlenmesi için kaplama yöntemi uygulanmaktadır. Burada kullanılan zirkonyum diş kaplama yönteminde herhangi bir zarar söz konusu değildir. Kişinin sağlığına ve dişlerine zarar vermeden gerçekleştirilir.

Diş Kaplamaları Beyazlatılabilir mi?

Kaplama işlemi öncesinde hastaya uygun olan zirkonyum diş kaplama durumuna karar verilir. Alınan ölçüler doğrultusunda diş rengine de karar verilir. Kişinin isteği üzerine yapılan diş kaplamalarda beyaz dişler elde etmek mümkündür.

Doğal dişlerin küçültülmesi ile kaplamaları yapılır. Kaplama ile daha doğal ve daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.

Metale alerjim var, zirkon diş kullanabilir miyim?

Zirkonyum kaplamanın en büyük özelliği metal destekli olmamasıdır. Çünkü metal destekli kaplamalar genel olarak rahatsızlık ve alerjik problemlere neden olan durumlar olarak bilinmektedir.

Ağızda kötü koku veya tat yoktur. Bu nedenle zirkonyum diş kaplama tedavisinden yardım alınarak alerjik problemlerin önüne geçilebilir.

Zirkon Kaplama Ağzımda Farklı Tat ve Kokuya Sebep Olur mu?

Bazı diş kaplama tedavilerinin ağızda koku ve tat oluşturduğu bir gerçektir. Bu nedenle birçok kişinin korktuğu durumlardan biri de kaplama sonrası ağızda tat ve koku oluşmasıdır.

Zirkonyum diş kaplama son zamanlarda adından söz ettiren ve dişlere zarar vermeyen kaplamalar arasındadır. Işık geçirgen özelliği sayesinde ağızda koku ve tat oluşturmayan bir tedavi yöntemidir. Hastanın güvenle tercih edebileceği etkili ve ideal bir yöntem olarak bilinmektedir.

Zirkonyum Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

​Burada herhangi bir ek koşul oluşmasına gerek yoktur. Normal günlük hayatta doğal dişlerin bakımında hiçbir fark yoktur. Yani dişler günde iki kez fırçalanmalıdır.

Diş ipi kullanılarak diş temizliğinin en etkili hale gelmesi sağlanır. Altı ayda bir yapılan doktor kontrollerinin tekrarlanması ve ihmal edilmemesi büyük önem taşımaktadır.

Diş değişimi gereken durumlarda zirkonyum zarar verir mi?

Dişlerin üzerine kaplama yapmak için tercih edildikleri yönteme göre farklılık gösterirler. Zirkonyum diş kaplama yönteminde iki farklı değiştirme yöntemi vardır. Köprü ve kuron restorasyonu şeklinde ele alınır.

Çoğunlukla hastanın diş durumu ve hastanın durumuna göre değişir. Kron yönteminde kuvvet uygulanması gerekir. Köprü yönteminde kaplamanın kesilmesi sonucu dişten uzaklaşmasını sağlamaktır.

Zirkon Diş Kaplama Hangi Yaşlar İçin Uygundur?

Sabit bir tedavi yöntemi olduğu için kişinin gelişim sürecini tamamlamış olması gerekir. Bunun sonucunda vücut 18-20 yaşına kadar gelişir.

İşlem öncesi ağız ve diş temizliği yapıldıktan sonra hasta işleme hazır hale gelir. Bu sayede daha etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur. Vücudun gelişim sürecini tamamlaması durumunda zirkonyum diş kaplama yöntemi tercih edilebilir.

Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar Memnun Mu?

Diş kaplama tedavi yöntemleri arasında günlük hayatta en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Işık geçirgen özelliği ile ağızda koku ve tat oluşturmadığı için birçok kişinin tercihine büyük katkı sağlamaktadır.

Oluşabilecek hasarlara karşı dayanıklı olduğu için birçok kadın ve erkek tarafından uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle metal alerjisi olan kişiler için zirkonyum diş kaplama en ideal seçimdir.

bottom of page