top of page

DiÅŸ beyazlatma

DiÅŸ Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

DiÅŸ Beyazlatma, saÄŸlıklı ve bembeyaz diÅŸler güzelliÄŸin ve saÄŸlığın simgesi olup çok tercih edilen bir yöntem haline gelmiÅŸtir. Toplumda en çok dikkat çeken noktalardan biri de ağız ve diÅŸlerin güzelliÄŸidir. Bu nedenle diÅŸ beyazlatma gibi kozmetik uygulamalar ile daha güzel ve saÄŸlıklı görünmek mümkündür.

​

DiÅŸ beyazlatma, diÅŸlerin renginin açılması iÅŸlemidir. DiÅŸ minesinin rengi genetik veya çeÅŸitli sebeplerden dolayı deÄŸiÅŸmektedir. DiÅŸ beyazlatma, diÅŸin içindeki kromojenlerin kimyasal deÄŸiÅŸimidir.

Mine yapısındaki iç ve dış renklenmelerin beyazlatıcı jeller kullanılarak probleme çözümünün uygulandığı kozmetik uygulamadır.

dent_asya_teeth_whitening.png

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nasıl Yapılır?

Ä°ÅŸlem önce diÅŸ taşının temizlenmesi ile baÅŸlar. Polisaj adı verilen diÅŸ beyazlatma yöntemi ile diÅŸlerin üzerindeki taÅŸlar tamamen temizlenir.

Bu iÅŸlem konusunda uzman ve profesyonel diÅŸ hekimleri tarafından yapılmalıdır. Hassas bir operasyondur. Sonuç olarak diÅŸ yüzeyinde biriken maddeler temizlenir ve diÅŸ yüzeyi daha pürüzsüz hale getirilir.

​

Sonrasında diÅŸlerin yumuÅŸak dokuları (yanak, dil, dudak, diÅŸ eti gibi) bir bariyer ile izole edilir. Çünkü yumuÅŸak dokular daha hassastır. Bu nedenle korunması ve kimyasallardan uzak tutulması gerekmektedir.

​

Beyazlatıcı kimyasalların diÅŸ etlerine temas etmemesi bu aÅŸamada çok önemlidir. Bariyer baÅŸarılı bir ÅŸekilde uygulanmazsa diÅŸ etlerini de geçici olarak beyazlatır. Geçici de olsa hastalar için oldukça tedirgin edici bir durum olacağından dikkatli olunmasında fayda olacaktır.

​

Beyazlatma jeli diÅŸlere uygulandıktan sonra ışıkla aktive olur. Hekim kontrolünde yeterli beyazlık saÄŸlanana kadar 15-20 dakikalık seanslar tekrarlanır.

​

DiÅŸ beyazlatma iÅŸleminden sonra diÅŸler bol su ile yıkanarak temizlenir. Ä°stenilen beyazlık elde edilene kadar hekim kontrolünde seanslar tekrarlanır ve gerekirse iÅŸlem yenilenir.

​

Klinikte yapılan beyazlatma iÅŸleminden sonra beyazlığın korunması ve devamlılığı için ve evde uygulama için diÅŸlerin üzerine beyazlatma jeli içeren bir kalıp yerleÅŸtirilir. Beyazlatma iÅŸlemi profesyonel diÅŸ hekimi kontrolünde yapılırsa diÅŸlere ve diÅŸ minesine zarar vermez. Zararlı bir iÅŸlem olarak kabul edilmez.

DiÅŸ Beyazlatma (Bleaching) Yöntemleri

DiÅŸ beyazlatma iÅŸlemi ve yöntemleri her geçen gün artmakta ve geliÅŸmeye devam etmektedir. Kimyasalların dentin ve mine tabakalarının rengini deÄŸiÅŸtirerek diÅŸleri beyazlatarak saÄŸlıklı ve güzel gülüÅŸler elde edilir.

Beyazlatma iÅŸlemi iki ÅŸekilde yapılır. Bunlardan ilki klinik ortamda birkaç saat içerisinde uygulanan iÅŸlem olan Ofis Tipi Beyazlatmadır.

DiÄŸeri ise Home Bleaching dediÄŸimiz Home Bleaching. Ama ev tipi denilince kafanız karışmasın. DiÅŸlerinizin üzerine, doktor kontrolünde yapılan ve diÅŸ hekimi tarafından verilen beyazlatma jeli içeren bir plakı, doktorunuzun söylediÄŸi kullanım talimatına uyarak yerleÅŸtirmeniz ve gece boyunca bu ÅŸekilde uyumanız istenir.

​

Ortalama 1 hafta ve 7 – 8 saat giyilmesi gerekmektedir. Bu yöntem daha çok kliniklerde gerçekleÅŸtirilen beyazlatma tedavisi sonrasında sürecin kalıcılığı ve devamlılığı için önerilmektedir.

DiÅŸ hekiminize danışarak en uygun tedavi yöntemine karar verebilirsiniz.

Diş Beyazlatma (Bleaching) İşleminin Yan Etkileri Var Mıdır?
DiÅŸ hekimleri tarafından uygulanan diÅŸ beyazlatma oldukça popüler ve tercih edilen bir kozmetik diÅŸ tedavi yöntemidir. Uzman hekimler tarafından yapıldığı takdirde diÅŸlere herhangi bir zararı yoktur. Aksine diÅŸ taşı ve diÅŸ temizliÄŸi diÅŸler için gerekli uygulamalardır.

​

Dişlerde herhangi bir hasar veya kalıcı bir sorun yoktur. Uygulama diş minesinin renkli kısmını hedef alır. Diş dokusuna veya diş etlerine herhangi bir yan etkisi yoktur.

Beyazlatma sonrası soÄŸuk – sıcak yemek ve sıvı tüketiminde hassasiyet oluÅŸabilir. Genellikle 48 saat içinde bu durum kaybolur ve bu hassasiyet diÅŸ hekimleri tarafından oldukça normal kabul edilir.

Beyazlatma iÅŸleminin hekimlerin söylediÄŸi gibi hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak diÅŸ yapısı kısa süreliÄŸine hassaslaÅŸacağı için bazı detaylara dikkat edilmelidir.
Beyazlatma iÅŸleminden hemen sonra çay ve kahve tüketilmemelidir.
Renkli meyve ve sebzelerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle kırmızı renkli besinlerden uzak durmakta fayda var.
Beyazlatma iÅŸleminden sonra diÅŸ bakımınıza daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Beyazlığı uzun süre korumak için diÅŸlerinizi günde iki kez fırçalamalı, diÅŸ ipi ve gargara kullanmalısınız.


Sigara diÅŸ rengini etkileyen en zararlı alışkanlıklardan biridir. Sigarayı bırakmak diÅŸ renginde belirgin bir açılmaya neden olur. Beyazlatma sonrası sigara tüketimini azaltmak diÅŸlerin yeniden renklenmesini engeller.
DiÅŸler genetik olarak belli bir renge sahip olabilir, her zaman yaptığımız ÅŸeyler sonucu olmayabilir. Bu nedenle beyazlatma iÅŸlemi kemik renginizle ilgiliyse ve yeterli deÄŸilse diÅŸ hekiminize danışarak baÅŸka yöntemler deneyebilirsiniz.
DiÅŸ Beyazlatma Neden Gereklidir?
Herhangi bir yan etkisi olmayan hızlı ve güvenilir bir iÅŸlemdir. DiÅŸlerin güzelliÄŸi sosyal hayattan iÅŸ hayatına kadar birçok yerde dikkat çekmekte ve bu nedenle diÅŸ estetiÄŸi ve kozmetik sektörü oluÅŸmaktadır.

Bugüne kadar diÅŸ saÄŸlığınıza yeterince dikkat etmediyseniz, diÅŸlerinizin rengindeki deÄŸiÅŸiklik sizi psikolojik olarak etkileyebilir. Ancak diÅŸ rengi beyazlatma ile diÅŸleriniz eski güzelliÄŸine kolayca kavuÅŸacaktır.

DiÅŸ bakımınızı ihmal etmeseniz bile çok fazla asitli içecek ve sigara kullanırsanız diÅŸleriniz istediÄŸiniz gibi beyaz görünmez. Bu sebeple beyazlatmayı tercih edebilirsiniz.

​

Fizyolojik rahatsızlıklar sonucu kullandığınız ilaçlar ve antibiyotikler diÅŸlerinizin renginde deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olabilir. Sonuç olarak sadece diÅŸ fırçalama ile diÅŸlerinizi eski rengine döndürmek kolay olmayacağından, diÅŸlerinizi beyazlatma ile güvenilir bir ÅŸekilde eski rengine kavuÅŸturabilirsiniz.

DiÅŸ rengi hasta tarafından beÄŸenilmeyen veya beÄŸenilmeyen diÅŸ hekimleri kontrolünde güvenilir beyazlatma ile saÄŸlıklı ve güzel gülüÅŸler elde edilir.

​

Ancak bazı durumlarda kiÅŸiler beyazlatma için uygun olmayabilir:

Dişeti hastalığı olan kişiler,
Alkol ve sigara bağımlısıysanız,
Hamilelere ve yeni emziren annelere,
Süt diÅŸleri için,
Peroksit alerjisi olan hastalar,
DiÅŸlerinde ve çürüklerinde sorun olan kiÅŸilerde uygulanamaz. Uygun tedavi uygulanıp diÅŸlerdeki sorun giderildikten sonra diÅŸ beyazlatma iÅŸlemi güvenle yapılabilir.


Diş Beyazlatma Sonrası Hassasiyet Oluşur Mu?

Beyazlatma iÅŸleminden sonra az ya da çok hassasiyet görülebilir. Ancak bu hassasiyet geçicidir ve 48 saat içinde kaybolur. DiÅŸ hekiminin tavsiyesi ile ilk gün aÄŸrı kesici kullanılabilir. DiÅŸ beyazlatma iÅŸleminden sonra kısa bir süre de olsa hassasiyet olacağı için hassasiyet geçene kadar dikkat edilmelidir. Beyazlatıcı diÅŸ macunlarının kullanımı aşındırıcılar içerdiÄŸinden kısa süreliÄŸine kesilmelidir.

Beyazlatma öncesi diÅŸlerinizde hassasiyet varsa diÅŸ hekiminize haber verilmeli ve ona göre iÅŸlem yapılmalıdır.


DiÅŸ hekimlerinin kontrolünde doÄŸru yöntemlerle yapıldığı takdirde diÅŸ beyazlatma diÅŸlere herhangi bir zarar vermez. Oldukça popüler olan beyazlatma iÅŸlemi birçok kiÅŸi tarafından tercih edilen ve kozmetik bir uygulama olduÄŸu için herhangi bir zararı yoktur. DiÅŸ yapısına zarar vermez veya kalıcı hasarlara neden olmaz.

Ayrıca beyazlatma öncesi diÅŸ eti sorunları tedavi edileceÄŸi ve tartar temizleneceÄŸi için faydalı bir iÅŸlem olacaktır.

​

GüvendiÄŸiniz merkezleri ve klinikleri seçip gitmelisiniz. DoÄŸru ve bilinçsizce yapılmayan beyazlatma diÅŸlerinize zarar verebilir.

Ayrıca evde doÄŸal malzemeler kullanılarak yapılacak bir uygulama diÅŸlerde geri dönüÅŸü olmayan hasarlara neden olacaktır. Karbonat ve limon gibi gıda maddeleri diÅŸleri beyazlatmaz, aksine diÅŸ yapısına zarar vererek renginin koyulaÅŸmasına neden olur.

​

Limon asidik yapısıyla diÅŸ minesini yumuÅŸatır, karbonat ise diÅŸleri çizerek aşındırır. Çürüklere ve hassasiyete açık hale gelir ve diÅŸin en güçlü yapısı olan mine kaybolur. Beyazlatma iÅŸlemi hekim kontrolünde yapılmalı, hekimlerin önermediÄŸi hiçbir gıda maddesi kontrolsüz kullanılmamalıdır.

​

Dişler Beyazlığını Nasıl Kaybeder (Bleaching)?

Beyazlatma iÅŸleminin 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcılığı olduÄŸu söylenmektedir. Ancak kozmetik bir iÅŸlem olduÄŸu için diÅŸ yapısına ve kullanıma göre farklılık gösterebilir.

Beyazlatma iÅŸleminden sonra dikkat edilmemesi, ağız ve diÅŸ bakımı rutinlerinin ihmal edilmesi, sigara, asitli içeceklerin tüketilmesi, diÅŸ ipi ve gargara kullanımının ihmal edilmesi gibi etkenler nedeniyle diÅŸ beyazlatma etkisini giderek kaybedecektir.

Ancak yine de orijinal rengine dönmeyecek. Belli aralıklarla diÅŸ hekimine gidilmesi ve beyazlığın devamlılığı için gerekli iÅŸlemlerin tekrarlanması çok gereklidir.

Ofis beyazlatmayı evde beyazlatma ile desteklerseniz diÅŸleriniz eski haline dönmez ve belirli kriterlere uzun süre dikkat ederek beyaz diÅŸlere sahip olursunuz.

​

DiÅŸ Beyazlatma Merkezleri

DiÅŸ beyazlatma, klinik ortamında diÅŸ hekimi tarafından uygulanması gereken bir yöntemdir. Risksiz ve kolay bir süreç olsa da emin olmadığınız ve ÅŸüpheye düÅŸtüÄŸünüz merkezleri tercih etmemeniz yararınıza olacaktır.

Ağız ve diş sağlığı polikliniği DentAsya'yı ziyaret edebilir, uzman hekimlerimiz ve deneyimli kadromuzdan bilgi alabilirsiniz.

​

DiÅŸ Beyazlatma (Bleaching)
Biraz araÅŸtırma yaparak iÅŸlemi yaptırmış birçok kiÅŸiye ulaÅŸabilirsiniz. Yaptıranların çoÄŸu iÅŸlemden oldukça memnun. Olumsuz yorumlar elbette dikkatinizi çekecektir.

Ancak beyazlatma sonrası hekimlerin belirlediÄŸi belirli koÅŸullara uymayan hastaların eski diÅŸ rengine kısa sürede geri dönecektir. Bu nedenle hekimlerin söylediÄŸi her ÅŸeye dikkat etmek ve dikkatli bir ÅŸekilde uygulamak gerekir.

​

Beyazlatma öncesi rengini beÄŸenmediÄŸiniz diÅŸleriniz, sonrasında temiz ve bembeyaz olur. Bunda seçeceÄŸiniz merkezin ve hekimin rolü büyük olacaktır. GüvendiÄŸiniz bir merkezi seçmeniz olumlu sonuçlar doÄŸuracaktır.

Sonrasında beyazlatma iÅŸlemi yaptıran kiÅŸi hakkında çok düÅŸünür. Genel olarak yaptıran kiÅŸilerin memnuniyetinin yanı sıra beyazlıklarını korumak için diÅŸlerinin hijyen ve bakımına daha fazla dikkat ederek daha saÄŸlıklı diÅŸlere ulaÅŸmaktadır.

Alkol, çay ve asitli içecekler tüketmeyen hastaların diÅŸ beyazlıklarını daha uzun süre koruduÄŸu gözlemlenmiÅŸtir.

“DiÅŸlerim beyazlamadı” gibi yorumlar görürseniz mutlaka doktorunuza danışın ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktaları anlayın.

bottom of page