top of page

DiÅŸ Protezi

DiÅŸ Protezi Nedir?

DiÅŸ protezi; tam veya bölümlü protezler olarak ikiye ayrılır. Tam protezler, kaybedilen diÅŸleri deÄŸiÅŸtirmek için çıkarılabilir cihazların kullanılması anlamına gelir.

​

Akrilik alt yapı üzerine genellikle akrilik veya porselenden üretilen bir aparattır. Kısmi protezlerin uygulama mantığı aynıdır. Ancak tam protezlerde olduÄŸu gibi tüm diÅŸlerin yerine deÄŸil, bazı eksik diÅŸlerin yerine kullanılır.

​

Genel olarak farklı çeÅŸitleri bulunan diÅŸ protezi uygulaması kiÅŸinin ihtiyacına göre belirlenir. Sabit diÅŸ protezi adı verilen uygulama daha az diÅŸ kaybı olan kiÅŸilerde tercih edilmektedir. Mevcut diÅŸ üzerinde belirli bir kesme ve küçültme iÅŸleminden sonra kaplama yapılır.

​

Daha sonra üzerine protez monte edilerek sabit diÅŸ protezleri oluÅŸturulur. Bu tür iÅŸlemlere ek olarak temel olarak diÅŸlerde oluÅŸan boÅŸluÄŸun doÄŸru ve rahat bir ÅŸekilde kapatılması için protezler uygulanmaktadır.

dent_asya_dental_prosthesis.png

Diş Protezleri Hangi Durumlarda Uygulanır?

DiÅŸ ve diÅŸ eti ya da çevre dokuların zarar görmesi sonucu diÅŸ protezi uygulanmaktadır. Aynı ÅŸekilde diÅŸler belirli sebeplerden dolayı kaybedilmiÅŸ ise protez diÅŸ uygulaması yapılır. Sindirim sisteminin temeli sayılan diÅŸlerin kiÅŸiye özel olarak hazırlanması ve istenilen fonksiyona ulaÅŸması amaçlanır.

​

SaÄŸlıklı bir diÅŸ yapısına sahip olmak çok önemlidir. Ayrıca estetik görünüm açısından da protez kullanımı yaygındır. DiÅŸ protezlerinin, alanında uzman bir diÅŸ hekimi tarafından yapılması halinde faydalı ve faydalı olduÄŸu bilinmektedir.

​

Protez Dişin Avantajları Nelerdir?

Protez uygulamalarının asıl amacı kaybedilen diÅŸ saÄŸlığı ve estetiÄŸini kiÅŸiye geri kazandırmaktır. DiÅŸ hekimliÄŸi alanında protez kullanımı, kaybedilen doku ve diÅŸlerin hem fonksiyonel hem de estetik özelliklerini eski haline getirmek için tercih edilmektedir.

Ayrıca mevcut diÅŸlerin ve ağızda saÄŸlıklı olan dokuların korunmasına yardımcı olur. DiÅŸ protezleri, beslenme ve sindirimimizin ilk aÅŸaması olan ağız içi ve çiÄŸneme uygulamasını gerçekleÅŸtirmek açısından oldukça faydalıdır.

Protez diÅŸ çeÅŸitleri nelerdir?

Protezler ihtiyaca göre çeÅŸitlere ayrılmaktadır. Kısmi ve tam hareketli protezler sıklıkla tercih edilir. Ayrıca metalsiz veya metal destekli sabit ve porselen protezlerde yaygın olarak kullanılmaktadırlar.

​

Ayrıca diÅŸ çekiminden sonra takılan immediat protez türleri de vardır. Sabit diÅŸ protezi olarak da bilinen doÄŸal diÅŸ kökleri üzerine kesilerek monte edilen protez çeÅŸidi de diÄŸer bir protez diÅŸ çeÅŸidi olarak bilinmektedir.

​

Sabit DiÅŸ Protezi

Sabit diÅŸ protezi; Aşırı madde kaybı veya eksik diÅŸlerin diÅŸ dokusunun tamamlayıcı renkte malzemeler kullanılarak tamamlanmasını ifade eder. DiÅŸin hem görünümünün ve estetiÄŸinin saÄŸlanması hem de diÅŸin fonksiyonelliÄŸinin korunması amaçlanır.

​

En çok tercih edilen protez çeÅŸidinin sabit diÅŸ protezleri olduÄŸu bilinmektedir. Sabit protezlerin yapılabilmesi için diÅŸsiz bölgenin her iki ucunda protezi tutacak en az 2 adet uzun köklü ve saÄŸlam diÅŸin bulunması gerekir. Bu uygulamaya köprü denir.

​

Sabit Protezlerde Bakım

Eczanede satılan diÅŸ ipi sabit protezlerin temizliÄŸinde önemli bir unsurdur. Ayrıca protezi aşındırma potansiyeli olan ürünlerin kullanılmaması tavsiye edilir. Kesinlikle çamaşır suyu ve deterjan gibi temizlik malzemeleri kullanılmamaktadır.

Protez için özel üretilmiÅŸ diÅŸ macunu ve fırçaların kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede kiÅŸilerin sabit protezleri uzun süre rahatlıkla kullanabilmeleri mümkündür.

​

Çıkarılabilir Protezler

Çıkartılabilir protezler konusu merak edilen bir diÄŸer tedavi yöntemidir. KiÅŸinin rahatlıkla takip edebileceÄŸi ve eksik diÅŸlerin yerine yerleÅŸtirilen apareyler olarak bilinirler. Total protez ve immediat protez gibi çeÅŸitleri vardır. KiÅŸinin ihtiyacına ve ağız yapısına göre istenilen protez çeÅŸidi seçilir.

​

Çıkarılabilir Protezlerde Bakım

Hareketli protezlerde bakım, diÅŸ protezi açısından da dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Hareketli protezlerde ise kullanılmadığı zamanlarda özel solüsyon ve su içerisinde bekletilmesi önemlidir. Ayrıca hareketli protezler için özel olarak tasarlanmış fırça ve macunların kullanılması önerilir.

​

Metal Destekli Porselen DiÅŸler

Metal altyapılı porselen diÅŸ uygulaması, porselen malzemenin altına farklı metal alaşımlarının yerleÅŸtirildiÄŸi bir kaplama çeÅŸidi olarak bilinmektedir. Bu elemanlar diÅŸ eti ve diÅŸ dokuları ile uyumlu ve dayanıklı oldukları için tercih edilmektedir.

​

DiÅŸ Eksikliklerinin Giderilmesi

Farklı tipte protezlerin yapılması diÅŸ eksikliklerinin giderilmesi noktasında en temel uygulamalar arasındadır. Bazen diÅŸ dolgusu gibi reçetesiz yapılan uygulamalara raÄŸmen diÅŸ kayıpları engellenemez. Bu durumda ve özellikle birden fazla diÅŸ eksikliÄŸinin olduÄŸu durumlarda en uygun diÅŸ protez uygulaması tercih edilmelidir.

​

Protezler Nasıl Temizlenir?

Ä°lk baÅŸta zor bir unsur gibi görünse de diÅŸ protezlerinin temizliÄŸi ve kullanımı günümüzde çok daha kolaydır. Buna göre birçok temizlik ürünü sunulmaktadır. Günde en az 2 defa temizleme jeli ile fırçalanması tavsiye edilir. Bu sayede kahve lekesi, çay, besin fazlalığı gibi elementler uzaklaÅŸtırılır. Fırçalama uygulaması için protezlere özel üretilmiÅŸ fırçaların kullanılması tercih edilmelidir.

Of course, this does not apply to fixed dental prostheses. It is possible to remove and wash the removable dentures which are used instead of all teeth. Prostheses made with other methods should be cleaned by brushing without applying pressure, as we use on our normal teeth. In addition, dentures should be kept in water or solution in a storage box outside of the use process.

​

Protezin Ä°ÅŸlevi Nedir?

Protezler çoÄŸunlukla çeÅŸitli nedenlerle diÅŸ ve çevre dokularda kayıp olduÄŸunda kullanılır. Herhangi bir sorun veya kayıp durumunda bunun yerine diÅŸ tamiri yapmak veya fonksiyonel bir ürün tasarlamak olarak da ifade edilebilir.

​

KiÅŸiye özel olarak hazırlanan ve ağız konforunu üst düzeyde tutmaya yardımcı olan malzemelere protez denir. Protezin asıl görevi kiÅŸinin kendi diÅŸlerinin saÄŸladığı tüm fonksiyonları yerine getirmesidir. Bu nedenle en kaliteli ve uygun protez uygulaması tercih edilmektedir.

​

Protezlerime alışmam ne kadar sürer?

Protez tercih eden kiÅŸilerin en çok merak ettiÄŸi konulardan biri de alışma sürecidir. Yeni bir protez kullanımı ile kısa süreli rahatsızlık yaÅŸamanız normaldir. Ancak bazı püf noktalarına dikkat ederseniz kısa sürede alışmanız mümkün. Protezler ilk baÅŸta yabancı bir ürün gibi algılanabilir.

Ancak bu durum uzun sürmez. Proteze alışmak için uzmanın önerdiÄŸi çeÅŸitli yapıştırıcılar kullanılabilir. Bu sayede diÅŸ konforunu daha kolay elde edebilirsiniz. Ayrıca ÅŸarkı söyleme ve sakince yemek yeme gibi uygulamalarla da proteze alışma süreci baÅŸlatılabilir. Ağız hijyeninin saÄŸlanması ve düzenli kontrollerin aksatılmaması proteze çok daha kısa sürede alışmanızı saÄŸlayacaktır.

​

Protez ne kadar süre kullanılabilir?

Hastadan uygulanan diÅŸ protezinin kullanım süreci kiÅŸiye göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilmektedir. Genel olarak her protez uzun ömürlüdür ve doÄŸru kullanıldığı takdirde bu süre daha da uzayacaktır. Ancak zamanla deÄŸiÅŸen doku ve aşınma nedeniyle protezin uyumu bozulabilir.

Bu durum protez kullanmanın zorluÄŸundan rahatlıkla anlaşılabilir. KiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸmekle birlikte bu süre ortalama 5 yıllık bir süreye karşılık gelmektedir.

​

Protezlerin Bakımını Nasıl Yapmalıyım?

Protez bakımında öncelikle; Yemeklerden sonra çıkarılması ve su ile temizlenmesi tavsiye edilir. Ayrıca hareketli protezlerde kimyasal sıvılar kullanılmaktadır. Protezler yatmadan önce ve yemek aralarında fırçalanmalıdır. Fırçalamada proteze özel macunlar ve diÅŸ fırçaları kullanılmalıdır.

​

Hareketli Protez Kullanan Hastalar Ön DiÅŸleriyle Isırabilir mi?

Özellikle son yıllarda hareketli protezler konusunda önemli adımlar atılmıştır. Eskiden kullanımı daha zor olan protezler, artık sabitleyici yapıştırıcılar ve benzeri bir çok eleman ile kullanımı daha kolay hale geldi.

Bu nedenle doÄŸru uygulandığı ve kullanıldığı takdirde hareketli protezler rahatlıkla kullanılabilir. Ancak hareketli protez kullananların ön diÅŸleriyle ısırmaları önerilmez.

​

Protez Uygulaması Konuşmayı Değiştirir mi?

Protez uygulamasında kiÅŸinin ağız ve doÄŸal diÅŸ yapısına uygun ürünlerin kullanılması oldukça önemlidir. Bu nedenle kiÅŸiye özel protez uygulaması yapılır. DoÄŸru ve dikkatli uygulandığı takdirde diÅŸ protezi kiÅŸilerin konuÅŸmasını ve diÄŸer uygulamalarını olumlu etkiler.

KonuÅŸma güçlüÄŸü ilk baÅŸlarda proteze alışma sürecinin doÄŸal bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Bunu engellemenin en iyi yolu protez diÅŸ ile çeÅŸitli konuÅŸma uygulamaları yapmak ve bir an önce alışmayı hedeflemektir.

​

Ağızda kalan doğal dişlerin bakımı nasıl olmalıdır?

Hareketli veya sabit protez uygulandığında; Ağızda diÄŸer diÅŸlerin bakımı ile ilgili soru iÅŸaretleri olabilir. Protezlerin uygun bakımının dışında, doÄŸal diÅŸlerin ağızda bakım iÅŸlemi fırçalama ve macunlama ile olaÄŸan ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilebilir.

​

Protez temizliği ve bakımı nasıl olmalıdır?

Protezin bakımı ve temizliÄŸi sanıldığından daha kolaydır. Sabit ve hareketli protezlerde; Özel bir fırça ve macun kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca hareketli protezler kullanılıyorsa öÄŸün aralarında fırçalama ve temizlik önemlidir.

Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda protezin deforme olmaması için özel bir solüsyonda saklanmalıdır. DiÅŸ ipi gibi aparatlar da protez açısından rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca diÅŸ protezleri için alanında uzman bir kiÅŸinin önerdiÄŸi bakım koÅŸullarına uyulması önerilir.

​

Protezi hiç çıkarmadan kullanabilir miyim?

Genelde hareketli protez kullanımı için sorulan bu soru; hayır olarak cevaplanabilir. Ağız içinde çok uygun olmasına raÄŸmen hareketli protezlerin 24 saat takılması önerilmez. Belirli aralıklarla çıkarılarak etkili bir ÅŸekilde temizlenmesi ve bu sayede çok daha rahat ve hijyenik bir kullanım saÄŸlanması önemlidir.

​

Protez Diş Etim Ağrıyor, Ne Yapmalıyım?

Özellikle hareketli protezler ilk kez kullanıldıklarında diÅŸ etlerine zarar verebilir ve hassasiyete neden olabilirler. Bu ve benzeri ÅŸikayetler ortaya çıktığında mutlaka doktora baÅŸvurulmalıdır. Hasta kuaför için protezi kendisi düzeltmeye çalışmamalıdır.

Herhangi bir sorun olması durumunda protezi oluÅŸturan uzman hekim ile iletiÅŸime geçilmelidir. Protez yapıştırıcıları ve kremleri gibi ürünler sayesinde kullanım konforu arttırılabilmektedir.

​

Diş protezlerinde doktor kontrol sırası nasıl olmalıdır?

Acil ve olaÄŸandışı bir ÅŸikayet yoksa protez yerleÅŸtirildikten yaklaşık 1 hafta sonra ilk kontroller yapılmalıdır. Bundan sonra 6 ayda bir sürekli kontrol önerilir. 6 ayda bir kontrolün mümkün olmadığı durumlarda yılda en az bir kez kontrol edilmelidir. DiÅŸ çekildikten sonra protez zamanla uyumunu kaybederek rahatsızlık verebilir.

DiÅŸ protezleri uzun süre kullanılabilecek dayanıklı cihazlar olmakla birlikte zaman içerisinde kontrolleri yapılmalı ve herhangi bir ÅŸikayet durumunda doktora baÅŸvurulmalıdır. Merak ettiÄŸiniz tüm detaylar için Dentasya'ya baÅŸvurabilir, diÅŸ protez fiyatları baÅŸta olmak üzere birçok konuda bilgi alabilirsiniz.

bottom of page