top of page

Konservatif ve Restoratif
DiÅŸ HekimliÄŸi

Konservatif ve Restoratif DiÅŸ HekimliÄŸi Nedir?

Konservatif ve Restoratif DiÅŸ HekimliÄŸi, diÅŸin sert yapısında meydana gelen çürükler için kullanılan yöntemdir. DiÅŸ dolgusu iÅŸlemi doÄŸru uygulandığı takdirde kolay ve kısa süreli birkaç farklı aÅŸamadan oluÅŸtuÄŸu bilinmektedir.

​

DiÅŸ hekimleri tedavi sürecinin konservatif kısmında deforme olmuÅŸ ve çürümüÅŸ diÅŸ dokusunu temizleyerek iÅŸleme baÅŸlarlar. Daha sonra diÅŸin kalan saÄŸlıklı kısımları ön plana çıkar ve bu kısım korunur ve diÅŸ dokusu onarılır. Bazı durumlarda onarım yapılamadığından konservatif ve restoratif diÅŸ tedavisi yapılamaz ve diÅŸ çekimi tercih edilir.

​

Ancak genel olarak kullanılan en temel ve baÅŸarılı diÅŸ tedavi yöntemlerinden biri diÅŸ dolgusu olarak bilinmektedir. DiÅŸin olabildiÄŸince çoÄŸunu kaybetmek yerine; SaÄŸlıklı dokunun korunduÄŸu diÅŸ dolgu yöntemi tercih edilmelidir.

​

DiÅŸler zamanla çeÅŸitli nedenlerle aşınabilir veya zarar görebilir. Bunu önlemek için düzenli doktor kontrolü çok önemlidir.

dent_asya_conservative_and_restorative_dentistry.png

Seramik Dolguların Avantajları Nelerdir?

Seramik ya da porselen dolgu olarak adlandırılan ve güncel dolgu çeÅŸitlerinden biri olarak bilinen tedavi yöntemi merak konusudur. Günümüzde seramikler, özellikle diÅŸ çürükleri sonucunda ve gerekirse kanal tedavisinde dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Tedavi sürecinin bir parçası olan ve diÅŸin eksik olan kısmını restore etmeyi amaçlayan bir dolgu türüdür. Konservatif ve restoratif diÅŸ tedavisi uygulanırken seramik dolguların en büyük avantajı diÄŸer kompozit ve benzeri dolguları destekleyecek yeterli diÅŸ yapısının olmadığı durumlarda tercih edilebilmesidir.

​

Bu nedenle saÄŸlıklı diÅŸ dokusu yetersiz ise; DiÅŸin komÅŸu diÅŸ ile baÄŸlantısını saÄŸlamak ve rahat kullanım için seramik dolgular kullanılmaktadır.

Bu dolgu çeÅŸidinin bir diÄŸer önemli özelliÄŸi de diÄŸer diÅŸlerle baÄŸlantı kurulduÄŸu için diÅŸler arasında besinlerin birikmesi gibi rahatsızlıkların önlenmesidir. Bu nedenle diÅŸ dokusu kaybının fazla olduÄŸu ve diÅŸin kaybedilmesinin istenmediÄŸi durumlarda seramik dolgu uygulanabilir.

​

Seramik Dolgu Nasıl Yapılır?

Seramik dolgu türü diÅŸin bir kısmına uygulanabilir; Daha geniÅŸ diÅŸ bölgesine de uygulanabilir. Bu dolgular laboratuvar ortamında hazırlanır. KiÅŸinin ağız ve diÅŸ yapısına göre dolgular hazırlanırken komÅŸu diÅŸlerle olabilecek en iyi baÄŸlantıların saÄŸlanması amaçlanır. Bu sayede diÅŸler arasında yemek artığı birikimi oluÅŸmaz.

​

Ayrıca çiÄŸneme yüzeyinin saÄŸlıklı ve rahat bir ÅŸekilde kullanılabilmesi saÄŸlanmaktadır. Hem uzun süreli kullanım hem de estetik bir yapı saÄŸlayan seramik dolguda öncelikle kiÅŸinin çene ve diÅŸ yapısının belirlenmesi ile ilgilenir. Daha sonra diÅŸ üzerindeki eksik alanlar ince detaylarla tamamlanır. Seramik dolgu çeÅŸitleri, konservatif ve restoratif diÅŸ tedavi süreçlerinin en çok tercih edilen yöntemlerinden birini oluÅŸturmaktadır.

Seramik Dolguların Dezavantajları Nelerdir?

Seramik dolgu çeÅŸitlerinin uzun süre dayanabildiÄŸi ve estetik bir görünüm saÄŸlayabildiÄŸi bilinmektedir. Bu açıdan faydalı olmakla birlikte seramik dolguların dezavantajları da merak edilmektedir.

​

Bu dolgu türünün en büyük dezavantajı, kompozit dolgu gibi diÄŸer yöntemlere göre daha maliyetli olmasıdır. Hassas bir çalışma sürecinden geçilerek ve kiÅŸinin ağız yapısı en uygun ÅŸekilde taklit edilerek oluÅŸturulan seramik dolgular diÄŸer yöntemlere göre daha pahalıdır.

​

Seramik dolguların özellikle üstün bir estetik görünüm elde etmeyi amaçlaması ve son zamanların en popüler diÅŸ tedavi yöntemlerinden biri olması nedeniyle maliyetli olduÄŸu söylenebilir.

​

DiÅŸ çürüÄŸü, travma veya kanal tedavisi gibi etkenler nedeniyle diÅŸlerde oluÅŸan problemlerin çözümünde tercih edilen yöntemlerden biridir. BaÅŸlıca dezavantajı maliyeti olan seramik dolgular, konservatif ve restoratif diÅŸ tedavilerinde en çok kullanılan teknikler arasındadır.

​

DiÅŸ ÇürüÄŸü Nedir ve Nasıl OluÅŸur?

DiÅŸ çürüÄŸü temel olarak ağızda bakterilerin oluÅŸturduÄŸu bakteri plaklarının bir sonucudur. Özellikle ağızda kalan unlu ve ÅŸekerli gıdaların artıklarından asit oluÅŸabilir. Bu asitler diÅŸ yapısının doÄŸal mineral dokusunu aşındırır ve diÅŸ minesinin bozulmasına neden olur. Bu süreç diÅŸ çürüÄŸünün baÅŸlangıç evrelerini ve kavite adı verilen kavitelerin oluÅŸumunu beraberinde getirir.

​

Öncelikle dış yüzeyde baÅŸlayan çürükler doÄŸru tedaviler uygulanmadığı sürece ilerleyip diÄŸer diÅŸlere yayılabilir. Bu nedenle diÅŸ çürükleri bir an önce düÅŸünülmeli ve tedavi edilmelidir. Konservatif ve restoratif diÅŸ tedavi aÅŸamaları çürük diÅŸ tedavisinin en önemli yöntemleri arasındadır.

​

DiÅŸ ÇürüÄŸü Nasıl Ä°lerler ve Belirtileri Nelerdir?

DiÅŸ çürükleri, doÄŸrudan görülebilen boÅŸlukların veya deliklerin varlığı ile tespit edilebilir. Ancak bu belirti dışında anlamanın çeÅŸitli yolları da vardır. ÖrneÄŸin görünürde bir sebep olmadan ortaya çıkan diÅŸ aÄŸrıları ve diÅŸ normalden daha hassas bir yapıya sahiptir. Aynı ÅŸekilde soÄŸuk veya sıcak içecekleri tüketirken diÅŸte keskin veya hafif aÄŸrı varlığına dikkat edilmelidir.

​

DiÅŸ çürüÄŸü küçük bir bölgede baÅŸlayan ve bölgedeki bakteri yoÄŸunluÄŸundan dolayı tedavi edilmezse ilerleyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle bir diÅŸteki çürüklere dikkat edilmesi diÄŸer diÅŸlerin korunması için gereklidir. DiÅŸ çürüÄŸü belirtileri, konservatif ve restoratif diÅŸ tedavileri için önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

​

DiÅŸ Çürümesini Önlemek Ä°çin Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle diÅŸlerin ve diÅŸeti bölgesinin bakımını yapmak daha sonra oluÅŸabilecek çürükleri önlemenin en iyi yöntemidir. Öncelikle herhangi bir sorunla karşılaÅŸmamak için diÅŸlere doÄŸru bakımı uygulamak gerekir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda beklemeden diÅŸ hekimine baÅŸvurmak önemlidir.

​

DiÅŸlerinizi günde iki kez fırçalamak en önemli unsurlardan biridir. Ayrıca herhangi bir besin tüketiminden sonra aÄŸzı çalkalamak da yemek artıklarının oluÅŸmasını engellemek için yapılabilecek uygulamalardan biridir. DiÅŸleri korumak için; Konservatif ve restoratif diÅŸ tedavilerine gerek kalmadan 6 ayda bir diÅŸ hekimine görünmek de önemlidir.

​

DiÅŸ ÇürüÄŸü Nasıl Tedavi Edilir?

DiÅŸ çürükleri tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak ön plana çıkmaktadır. En yaygın tedavi yöntemlerinden biri diÅŸ dolgusudur. DiÅŸ dolgusu ile diÅŸin saÄŸlıklı yapısının korunması amaçlanır. SaÄŸlıklı dokunun çok az olduÄŸu ve korunamadığı ileri evre diÅŸ çürüklerinde diÅŸ çekimi yapılabilir.

​

Günümüzde birçok diÅŸ tedavi yöntemi bu sorunların önüne geçebilmektedir. DiÅŸ çürüklerinin en güncel ve faydalı tedavi yöntemlerinden biri olan dolguların çok çeÅŸitli olduÄŸu bilinmektedir. Kompozit ve amalgam dolgular, özellikle seramik dolgular en çok tercih edilen çeÅŸitler arasında sıralanabilir.

​

Kırık, Aşınmış veya Rengi Solmuş Kenar Dolguları Değiştirilmeli mi?

Herhangi bir ÅŸekilde hasar görmüÅŸ, kırılmış veya rengi bozulmuÅŸ dolgular deÄŸiÅŸtirilmelidir. Bunun nedeni artık yetersiz hale gelen dolgu alanının altında çürüÄŸün tekrar oluÅŸma ihtimalidir. Kırığın kenarlarından bakteri oluÅŸumu daha fazla olacaktır.

Renkli dolgu çevresinde de aynı risk söz konusudur. Bu nedenle dolgunun onarılması veya yenilenmesi diÅŸi koruma açısından çok önemlidir. Bakım ve yenileme süreçleri de konservatif ve restoratif diÅŸ tedavi uygulamalarının bir parçası olarak deÄŸerlendirilmelidir.

​

Amalgam Dolgular (GümüÅŸ Dolgular) Kompozit Dolgularla (Beyaz Dolgular) DeÄŸiÅŸtirilmeli mi?

Günümüzde güncel dolgu türü olarak diÅŸ yapısını tamamlayan seramik ve kompozit benzeri dolgular tercih edilmektedir. Ancak amalgam dolgular da kullanılan yöntemlerden biri olarak sayılabilir. Bu aÅŸamada çürük oluÅŸumu yoksa veya kırık veya benzeri dolgu ÅŸikayeti yoksa amalgam dolguların deÄŸiÅŸtirilmemesi önerilir.

Özellikle küçük bir alan yerine geniÅŸ bir alana yapılan amalgam dolgular herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa kullanıma devam edilebilir. Ancak renk farklılığından dolayı estetik bir ÅŸikayet varsa bunun kompozit dolgularla deÄŸiÅŸtirilmesi mümkündür. Kompozit dolgular eskisinden çok daha saÄŸlam bir ÅŸekilde oluÅŸturulur ve diÅŸin her bölgesinde rahatlıkla kullanılabilir.

​

Amalgam Dolgular Zararlı mı?

Amalgam dolgular cıva içermesi nedeniyle tartışmalı bir dolgu çeÅŸididir. Literatürde temelde iki farklı görüÅŸ vardır. Bir yandan zararlı olduÄŸu iddia edilirken diÄŸer yandan içerdiÄŸi cıvanın deniz ürünleri ile vücudumuza alınan cıvaya göre çok daha az olduÄŸu iddia ediliyor.

​

Bu nedenle Dünya DiÅŸhekimleri BirliÄŸi tarafından belirli referanslar sunulmaktadır. Aynı zamanda Türk DiÅŸ Hekimleri BirliÄŸi tarafından konu ile ilgili bir açıklama yapıldı.

Bu açıklamalara online olarak kolayca ulaÅŸabilirsiniz.

​

Amalgam dolgular renk farklılığı ve bu tartışmalardan dolayı kullanım yoğunluğunu kompozit dolgulara bırakmıştır.

​

Kompozit dolgular eskisinden çok daha kullanışlı ve dayanıklı bir ÅŸekilde üretildikleri için rahatlıkla tercih edilebilirler. Özellikle konservatif ve restoratif diÅŸ tedavi süreçlerinde en çok kullanılan dolgu çeÅŸitleri; kompozit, seramik ve amalgam dolgular gibi çeÅŸitleri bulunmaktadır.

bottom of page