Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrısı
Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrısı Nedir?
Çene Eklemi ve Yüz Ağrısı ile karşı karşıya kalan kişilerde son derece gelişmiş tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gelin bu noktada detayları birlikte inceleyelim.
Çene Eklemi Nedir?
Bir kişinin çene kasının çiğneme, yutkunma, nefes alma ve konuşma sırasında günde 2000 kez kullanıldığı söylenmektedir. Çene eklemi omurgaya bağlı ve dişlere yakın olduğu için birçok sorun ortaya çıkabilir. Alt çene hareketleri boyun ve çene kasları kullanılarak yapılır. Bir kıkırdak yastığı bu eklemleri bir arada tutar.
Çene Eklemi Nerede?
Çene Eklemi ve Yüz Ağrısı, alt çene kemiği ile şakak kemiğinin oluşturduğu eklemdir. Her iki tarafta alt çene ve kafatasının birleştiği yerdedir ve her çiğnediğinizde, yutkunduğunuzda, esnediğinizde veya konuştuğunuzda çenenizi hareket ettirdiğinizde hareket edecektir.
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?
Çene eklemi hastalığının çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle doktorunuz tarafından detaylı ve yeterli bir şekilde muayene olmanız ve teşhis koymanız çok önemlidir.
Çene ekleminin erken teşhiste doğru kullanılması ile birçok tedavi çok kısa süreli olmaktadır. Bu nedenle tedavinizin başarılı olmasını istiyorsanız doktorunuzun tavsiyelerine uymalı ve çene ekleminizi doğru şekilde kullanmaya başlamalısınız.
Evde küçük çene egzersizleri yapabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiye ettiği günlük egzersizleri yapmak ve gün içinde dikkatli olmak tedavinin en önemli noktalarından biridir.
Ağrı kontrolünde fizik tedavi çok önemlidir. Kasların gevşemesi ve iyileşmesi için en önemli tedavilerden biridir.
Ağrı kesici, kas gevşetici ve antidepresanları doktor kontrolünde ve ilaç tedavisi tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.
Ağrıyı azaltmak ve çeneyi egzersizlere hazırlamak için uygulanabilen soğuk/sıcak terapi.
Çene problemleriniz bazı psikolojik etkilerden kaynaklanıyorsa doktorunuz psikoterapi önerecektir.
Diş sıkma ve gıcırdatma çene eklemi bozukluklarının oluşmasında büyük etkiye sahiptir. Bu sebeplerden dolayı gece alt çeneye takılan ateller eklemin açılmasını sağlayacak ve diş sıkma probleminin önüne geçecektir.
Manipülasyon yöntemi eklem diskini kaydırarak çene kaslarını gevşetmek için kullanılır.
Çene Eklemi Nasıl Çalışır?
Alt çene kemiği ile şakak kemiği arasında aşınmayı önleyen ve çene hareketlerini kolaylaştıran bir kıkırdak tampon bulunur. Bu kıkırdak yastık eklemi ve kemikleri bir arada tutar ve eklem bütünlüğünü sağlayarak çenemizi kafatasımıza bağlar.
Çene Eklemi Nasıl Bozulur?
Çene eklemi bozulmalarının birçok nedeni vardır. Ancak bunlar arasında diş sıkma (bruksizm), çeneyi kötü ve sert kullanma, sakız çiğneme sayılabilir. Çene hareketlerini kolaylaştırmak için mevcut kıkırdak pedi iki kemik arasındaki aşınma sonucu kayar ve parçalanır. Çene diskinin kayması ile çene eklemi bozulur ve doktor kontrolünde tedavi gerekir.
Çene Eklemi Bozukluğu İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle doktorunuza danışarak teşhis ve tedavinin belirlenmesini beklemelisiniz. Uzman bir diş hekiminden teşhis konulduktan sonra röntgen, tomografi, MR, pet çekimi yapıldıktan sonra en kısa sürede uygun tedavi belirlenmeli ve uygulanmalı, çene eklemi hastalığının ilerlemesi engellenmelidir.
Çene Eklemi Bozuklukları Neden Oluşur?
Sürekli diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm) bu sebeplerden biridir.
Duruş bozukluğu çene eklemi bozukluklarında çok önemli rol oynar.
Çenedeki kapanma sorunları, diş hastalıkları,
Tek taraflı çiğneme, tek taraflı çene kasına çok fazla baskı uygular,
Bazı psikolojik nedenler
travma, çok fazla soğuğa maruz kalma, sert yiyecekler,
Tırnak yeme, sürekli çiğneme, ağızdan nefes alma, tohum yeme, uzun süre telefonla konuşma, keman çalma gibi çene hareketlerini kullanan davranışlar,
Çene eklemi rahatsızlıkları, tümörler ve iltihaplı romatizma gibi hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilir.
Çene Eklemi Neden Oluşur?
Alt çene kemiği ile şakak kemiğinin oluşturduğu çene eklemi bazı durumlarda tedavi gerektirebilir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen bazen zor diş tedavileri, trafik kazaları, darbe ve yoğun stres ile aniden ortaya çıkabilmektedir.
Çene Eklemi Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Kaslarda hassasiyet ve ağrı hissedersiniz. Çene bölgesinde ve yanaklarda ağrı hissediyorsanız çene eklemi rahatsızlığı yaşıyor olabilirsiniz. Diş sıkmanın (bruksizm) en yaygın sonuçlarından biridir.
Çenenizi rahat hareket ettiremiyorsanız ve kendinizi kısıtlanmış hissediyorsanız. Eklem diskinin kayması ve anatominin bozulması ile ortaya çıkabilir.
Eklemlerinizde ses duyuyorsanız, eklem diskinin yerinden çıkması veya kireçlenmesi nedeniyle çene eklemlerinizde de ses duyabilirsiniz.
Ağzınızda bir kayma hissederseniz, eklem diskleri arasında meydana gelen fizyolojik bozukluklara işaret eder.
Günlük çiğneme rutininizi değiştirmek. Çiğnerken ağrı ve tek taraflı çiğneme eklem rahatsızlıklarına yol açabilir; çene eklemi bozukluklarına neden olabilir.
Yoğun stres ve psikolojik rahatsızlıklar yaşamak ağız hareketlerinde oldukça sıkıntılı bir sürece neden olabilir.
Kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi şikayetler de belirtiler arasında olabilir. Çene ekleminin kafatası ile bağlantılı olması sonucunda bu tür şikayetler ortaya çıkabilmektedir.
Belirtiler arasında kulağa, dişe, boyuna ve göze yayılan ağrı sıklıkla görülür.
Çene Eklemi (Temporomandibular) Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?
Çene kaslarının zayıflaması ve çene kemiğinin tembelleşmesi ile çene kemiği aktif olarak kullanılamaz ve kaslar zayıflar.
Çene eklemi ile eklemdeki disk arasındaki uyumun kaybı ve diskin kayması sonucu çene eklemi bozuklukları oluşabilir.
Yanlış tedaviler ve çenelerin birbiri ile olan ilişkisini zedeleyen işlemler de bu başlık altında yer almaktadır.
Sakız çiğneme alışkanlığı çene eklemine oldukça zarar veren bir alışkanlıktır.
Esneme ya da yemek yeme sırasında zorluk, ağzı gereğinden fazla açmak, sert yiyecekler tüketmek çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri arasındadır.
Çene eklemlerinizi zorladıysanız veya ağrı hissediyorsanız sabah uyandığınızda sıcak bir havlu ile ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsiniz.
Genellikle orta yaş ve üzeri grupta görülen bu rahatsızlığın özenle tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başka fizyolojik ve psikolojik sorunlara neden olabilir.
Diş Gıcırdatma veya Diş Sıkma Nedir?
Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma/sıkma, stresle artan ve tedavi edilmediğinde diş sağlığını olumsuz etkileyen bir sorundur. Genellikle uyku sırasında ortaya çıktığı için bu sorunu yaşayan kişiler ağrı hissetmedikçe dişlerini gıcırdattığının ve sıktığının farkında olmazlar. Sabahları belli belirsiz bir ağrı ile uyanmaya neden olabilir. Uzun süre tedavi edilmezse ağzı açamama gibi büyük sorunlara neden olur.
Başlangıçta sabahları baş ağrısı, yüz ağrısı ve çene ağrısı gibi şikayetlerle başlar. Zamanla ilerleyerek yemek yemede ve ağzı açıp kapamada zorlanmaya neden olarak çene problemlerinin artmasına neden olur.
Çene rahatsızlığı olan kişiler çene cerrahisi kliniğine başvurabilirler. Ancak acil durumlarda kulak burun boğaz ve nöroloji kliniklerine de başvurabilirsiniz.
Z ile belirleyeceğiniz tedavi sürecini hızlı bir şekilde başlatmanız önemlidir. Hastayı bilinçlendirmek, gerekli bilgi ve detayları aktarmak gerekir.
Diş plakları kullanılarak bu sorun kolayca önlenebilir. Alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine değmesini engellemek ve temasını kesmek için kullanılan şeffaf plaklardır. Hastanın ağız ölçüsü alınarak özel olarak hazırlanması gerekir.
Sert akrilik malzemeden yapılmış koruyucu aparatlar kullanılabilir. Gece bekçisi denir. Tıpkı diş plakları gibi alt ve üst çene dişlerinin birbirine değmesini önlemek için kullanılır.
Ayrıca tentür gevşeticiler ve sıcak kompresler kaslardaki gerginliği giderecek ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Doktorunuzun tavsiyesi ve tavsiyesi ile kullanılmalıdır.
Diş Gıcırdatma veya Diş Sıkma Ne Tür Sorunlara Neden Olur?
Rahatsızlığın ilk evrelerinde sabahları baş, yüz ve çene ağrısı şikayetleri gibi sorunlara neden olur. Ancak şiddeti arttıkça ve hastalık ilerledikçe ağrılar artarak ciddi sorunlara neden olur.
Çene eklemi rahatsızlıklarında ortaya çıkan bu rahatsızlık, ağzınızı her açıp kapatışınızda ağrıya neden olabilir. Bunun sonucunda ağzınızı açamamanıza neden olabilir.
Geceleri kontrol edemediğiniz bir basınçla sıktığınız dişler, aşırı basınç nedeniyle kırılabilir veya düşebilir.
Çene kaslarınızda hassasiyet oluşturur.
Dişlerde ve yanaklarda hasara neden olur.
Çene eklemi tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
Tedavi sürecinde seçeceğiniz doktor en önemli kriterlerden biri haline gelecektir. Diş hekiminiz ile iletişiminiz doğru ve anlaşılır olmalıdır.
Doktorunuz birçok tedavi yöntemini bir arada uygulayabilir. Düzenli ilaç kullanımı ve fizik tedavi uygulanıyorsa düzenli ziyaretler tedavinin olumlu sonuçlanması için şarttır.
Doktorunuz diyet önerdiyse ara vermeden düzenli olarak yapılmalıdır.
Tedaviye protez atel dahil ise, doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, diş hekiminizin önerdiği şekilde düzenli olarak kullanmaya devam etmelisiniz.
Plak kullanmaya başladıysanız düzenli kontrollere gitmeli, gelişim ve iyileşme sürecini dikkatle izlemelisiniz.
Çene Eklemi Tedavisinde İyileşme Nasıl Anlaşılır?
Yaşadığınız problemin boyutuna ve ağrının şiddetine göre değişen bir süreçtir. Şiddetli bir ağrı, onu her yaşadığınızda tamamen iyileşmeyebilir. Bu nedenle ağrının boyutu arttığı anda doktor kontrolünde tedavinize başlamanız çok önemlidir.
Diğer bir kriter ise günlük aktivitelerinize ağrısız bir şekilde devam edebilmenizdir. Yemek yemek, konuşmak, esnemek gibi çene eklemi hareketlerini yoğun olarak kullanan eylemleri acı çekmeden yapabiliyor olmanız tedavinin iyi gittiğini gösterir.
Çok Konuşmak Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Arasında mı?
Çok konuşmak çene eklemi rahatsızlıklarına neden olur diye ne bilimsel bir bilgi var ne de doktorların söylediği bir şey. Ancak çeneyi çok fazla hareket ettirmek tedavi sürecinde olumsuz bir durum oluşturacağından dikkatli olunması gerekebilir.
Çene eklemi rahatsızlıklarını önlemek için çene nasıl kullanılmalıdır?
Diş ve ağız hijyenine dikkat etmeniz gerekmektedir. En önemli kriterlerden biri olan ağız hijyeni oldukça önemlidir.
Diş hekimi kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Dişlerinizde veya çenenizde herhangi bir sorun olmasa bile 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve rutin kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Tırnak yemek, kalem yemek, sert kabuklu yiyecekleri dişlerinizle kırmaya çalışmak gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmalısınız. Çene eklemi rahatsızlıklarının çözümünde de size büyük rol düşecektir.
Duruş ve duruşunuzu düzeltmek için doktor tavsiyesi ile fizik tedaviye başlayabilirsiniz. Düzenli fizik tedavi ile eklem rahatsızlıklarından kolayca kurtulabilirsiniz.
Dudaklar kapalı, dişler açık olmalıdır. Doğru duruşa sahip olmalısınız.
Bir şey çiğnerken sağ ve sol çenenizi eşit şekilde kullanmalısınız. Tek taraflı çiğnemek rahatsızlığa neden olur.
Dikkat etmeniz gereken en zor öneri stresten uzak durmaktır. Sakin ve stressiz bir yaşam sürmeye çalışmalısınız.