
Diş implantı
Diş İmplantı Nedir?
Diş İmplantları, protezi desteklemek için çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine konması için yapılan implantlar titanyumdan yapılan uzun ömürlü ve ömür boyu sorunsuz kullanılabilen vidalardır.
Cerrahi işlem ile çene kemiğine uygulanacak cerrahi müdahale ile steril ortamlarda diş hekimleri tarafından işlem gerçekleştirilir.

Diş İmplantlarının Köprü Yapımına Göre
Avantajları Nelerdir?
Hastalar kaybettikleri dişlerin yerine implant veya köprü tedavisini tercih etmektedirler. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ağız, diş ve çene cerrahisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimlerinin muayenesi ile karar verilir.
Köprü tedavisi uygulamak için boşluğun her iki yanında en az iki diş kesilir. Daha sonra ölçü alınır ve bu kesilen dişlere yapılan protez yapıştırılır. İmplant tedavisinde titanyum ile oluşturulan vidalarla diş eksikliği olan bölgelerin çene kemiğine yapay diş kökü olan bir implant eklenir.
İmplantın en önemli avantajı diğer sağlıklı dişleri korumasıdır. Köprüde eksik diş için iki sağlıklı dişin zarar görmesi gerekir. İmplant ve köprü tedavisi arasındaki farklardan biri de kullanım süresidir.
İmplant hastaya ömür boyu kullanım sağlar. Köprü tedavisi ise yapıldığı malzemeye göre değişen bir kullanım süresine sahiptir. Bu süre genellikle 10-15 yıl arasında değişmektedir.
İmplant estetik görünüm açısından doğal dişe köprüden çok daha yakındır. Aynı zamanda implant tedavisi ile hasta daha iyi konuşma, çiğneme ve gülümsemeye kavuşacaktır.
Köprünün dezavantajlarından biri de köprü ayağı olarak kullanılan sağlıklı dişlerin de zamanla çürüme risklerinin olması ve bu durumda mutlaka çürüyen dişin tedavi edilerek köprü tedavisinin yenilenmesi gerekir. Ayrıca köprünün diş eti hastalığına yakalanma olasılığı da implanta göre daha yüksektir.
Köprünün tek avantajı maliyetinin düşük olması ve anında çözüm olarak kullanılabilmesidir. Ancak unutulmamalıdır ki implant tedavisi daha güvenli, daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
Köprü tercih edilebilecek bir diğer durum ise şu şekildedir; Yandaki diğer diş problemliyse, kırıkları varsa veya büyük dolgular içeriyorsa ve aynı zamanda kapatılırsa daha sağlıklı olacaksa ilk tercih olarak köprü düşünülmelidir.
İmplant uygulanamayan bazı durumlar olduğu unutulmamalıdır. Çocuklara ve kemik gelişimi tamamlanmamış bireylere implant tedavisi uygulanamaz. Ayrıca diyabet, hemofili ya da önemli bağışıklık sistemi hastalığı olan kişilerde implant tedavisi uygulanamaz. Köprü protez yöntemi bu hastalar için uygundur.
Diş İmplantının Faydaları Nelerdir?
İmplant tedavisi diğer tüm yöntemlere göre daha dayanıklı ve güvenilir bir yöntemdir. Diğer dişlere dokunmadan uygulanan implant tedavisi tek başına uygulandığı için hiçbir dişe zarar vermez.
Doğal diş görünümüne en yakın malzemeden yapılan implantlar, kişinin ağız ve diş yapısında herhangi bir değişikliğe veya bozulmaya neden olmaz. Köprü, kanal gibi tedavilerde diş yapısının bozulmasından dolayı görsel bozulmalar meydana gelebilir. Ancak implant tedavisinde bozulma gibi bir sorun yoktur.
İmplant ile çene çiğneme fonksiyonunu düzgün bir şekilde yerine getirebildiği için kişi istediğini yemekte özgürdür. Kaplama veya dolgu yapılmış dişlerde sert gıdaların tüketilmesi kişiyi gerginleştirebilir.
Çünkü kırılma ve yeniden tedavi olma olasılığı çok yüksektir. İnsanlar estetik açıdan güzel dişlere ve görünüme sahip olmak için sıklıkla implant tedavisini tercih etmektedirler. Kullanım süresi diğer çeşitli tedavi yöntemlerine göre oldukça uzundur. Doğru malzemeden yapılan ve doğru uygulanan implantlar ömür boyu kullanılabilir.
İmplant tedavisinden sonra mutlaka ağız bakımı yapılmalıdır. Hasta, hekimin oluşturacağı ağız bakımı önerilerini günlük rutinine eklemelidir. Tedavi sonrasında kişiye konuşma, gülme gibi davranışlarını kısıtlamak zorunda kalmayacağı bir görünüm kazandırılır.
Dental İmplant Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
İmplant tedavisinin ardından hasta aynı gün taburcu edilir. Diş hekiminin verdiği reçete hasta tarafından eksiksiz kullanılmalıdır.
İmplant prosedürünün iyileşme sürecinde hastanın ağız bakımına büyük önem vermesi gerekir. İyileşme süreci bitene kadar sigara ve alkolden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde implantlar kemikle kaynaşmaz ve bu durum çeşitli enfeksiyonlara neden olabilir.
Bir Diş İmplantı Ne Kadar Sürer?
Kısmi veya tam diş kayıplarında gelişen teknoloji ve gelişen sağlık ile gerçeğe en yakın çözümler üretmek mümkündür.
İmplant tedavisi çene kemiğine yapay bir protez yerleştirilmesi ile başlar. Daha sonra çene kemiği ile kaynaşan ve tamamen kemikleşen bölgeye gerçek dişten neredeyse ayırt edilemeyecek diş implant tedavisi uygulanır. Bu uygulamada kemiğin yerleştirilme süresi hastanın ağız genişliğine veya ağızdaki uygunluğuna göre değişmektedir.
İmplant tedavisinin ortalama süresi 10 dakika ile yarım saat arasında değişmektedir. İmplant uygulaması için çene yapısı dar olan hastalarda bu işlem birkaç saati bulabilmektedir.
Uygulanan yapay tabanın kemikleşme ve kaynaşma işlemi, dişlerin yerleştirilmesi ve sorunsuz bir çene ve diş kullanım süreci için tedavi yaklaşık 3 ay ile 8 ay arasında değişen bir zaman diliminde gerçekleşir.
Her Hastaya Diş İmplantı Uygulanabilir mi?
Tedavide kullanılan implantlar sabit genişlik ve yüksekliğe sahip vidalardır. Bu nedenle implant tedavisinin uygulanabilmesi için disklerin çene kemiği yapısının yerleştirilmesine uygun olması gerekir. Hasta çenesindeki kemik hücreleri implantları taşıyabilecek genişlik, kapasite ve yüksekliğe sahip olması gerekir. Kemik yapısına implant tedavisine belli bir yol varsa tedavi daha başarılı olmaktadır.
Ancak çenesindeki kemiklerdeki yetersizlik, büyütme (kemik ekleme) ve yumuşak geçiş gibi yardımcı tekniklerle yapılır; ameliyatlar ağzı implant tedavisine uygun hale getirilebilir. Bunun dışında implant yaptırmak isteyenler ağız ve diş sağlığı açısından sorun yaşamamak kaydıyla ergenlik döneminden sonra her yaş grubunu uygulanabilir.
İmplant tedavisi için uygun olan hastalar şu şekildedir:
Ağızda yeterli miktar ve kalitede Yumuşak ve sert dokular,
İmplantın yapılabilmesi için kemik yapısının belli bir genişliği ve yüksekliği olması gerekir.
Hemofili gibi kemiğin bir kısmını tüketmek,
Diyabet (diyabet) hastalıklarının kontrol altına alınması durumunda implant tedavisi uygulanabilir.
Kaybedilen Her Diş İçin İmplant Gerekli midir?
Yeterli çene kemiği kalınlığı ve uzunluğu olan tüm ağız boşluklarına implant tedavisi uygulanabilir. Vidalı diş köklerinin yerleştirilebilmesi için implantın kapladığı hacmi içermesi ve vidalı dişi saracak kadar kalın olması gerekir.
Tek diş eksikliklerinde komşu dişler yıllar içinde boş alanlara doğru hareket edebilir ve implant tedavisinin uygulanacağı bu bölgede boşluk kalmayabilir. Bu gibi durumlarda ortodontik tedavi ile dişler eski yerlerine getirilmeden implant tedavisi yapılması mümkün değildir. Tek diş boşluğu olan bir bölgeye implant tedavisi yaptırmak isteyen hastaların bir an önce implant tedavisine başlamaları gerekmektedir.
Arka arkaya iki ya da üç diş eksikliği olduğu halde komşu dişlerin bu boş bölümü kapattığı durumlarda söz konusu alana bir ya da iki implant yerleştirilip diğer bölümler kapatılarak protez yapılabilir. Bu durumda implant ve protezlerin estetik görünüm ile planlanması son derece önemlidir.
Kemik kalitesinin ve yeterliliğinin artırılamadığı durumlarda implant uygulaması yapılamaz. Bu hastalarda kemik erimesi çok ilerlediği için gerekli cerrahi operasyonlara rağmen hasta implant tedavisine uygun olmayabilir. Ancak çoklu dişsizlikte kemik kalitesinin ve aynı zamanda yeterliliğinin daha uygun olduğu bölgelere planlama yapılarak implant tedavisi uygulanabilir.
Her eksik diş için implant gerekli değildir. Birden fazla diş kaybı olan bölgelerde diş arası köprü yapmak mümkündür.
Diş İmplantını Vücudun Kabul Etmemesi Mümkün mü?
İmplantın ham maddesi olan titanyum insan diş yapısına en uygun malzemedir. Vücut titanyumu çok kısa sürede kabul eder ve bunun sonucunda iyileşme süreci başlar. İmplant vücut tarafından kabul edilmez.
Ancak iyileşme döneminde ağız hijyenine dikkat edilmemesi, aşırı alkol ve sigara tüketimi, olası enfeksiyonlar gibi faktörler; İmplantın kemikle birleşmesini engelleyebilirler. Sonuç olarak, diş implantı kaybedilebilir.
İmplant uygulandığında doktor tavsiyelerine harfiyen uyularak iyileşme süreci rahat ve sorunsuz atlatılabilir. İyileşme sonrasında implantlar düzenli doktor kontrolleri ve rutin iyi bir ağız bakımı sayesinde ömür boyu kullanılabilir.
İlk diş implantı muayenesinde ne yapılır?
Tedaviye başlamadan önce hasta ağız, diş ve çene cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Diş hekimi tarafından yapılacak ilk muayene teşhis ve tedavi planlamasından oluşur.
Sonrasında hasta ağız içi tedaviye uygun hale getirilir. Klinik muayenede hastanın nasıl bir tedaviye ihtiyacı olduğu belirlenir. Tedavi sonrası ilk muayenede hastanın istediği implant tipi ve protezin nasıl görüneceği belirlenir.
Diş İmplantı Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
İmplant tedavi süreci hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Çoklu diş kayıplarında dörtlü implant tedavisi ile aynı gün içerisinde protez aşamasına geçilir. Bazı hastalarda ek cerrahi işlemler nedeniyle füzyon süresi beklenmelidir.
Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ortalama 2 ay kaynaşan diş implantı üzerine porselen kaplamalar yapılır. Yeterince kalın olmayan veya düşük olan çenelere ek işlem yapılırsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.
Diş İmplantı Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
Hastanın implant tedavisi öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Tedavi sonrasında hasta beslenmesine çok dikkat etmelidir.
Dikkat edilmesi gereken bazı yeme alışkanlıkları şunlardır:
İmplant sonrası çok soğuk veya çok sıcak yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
İmplant işleminden sonra en az 2 saat yiyecek ve sıvı tüketilmemelidir.
Özellikle ilk 24 saat katı gıdalardan kaçınılmalıdır. Hasta yumuşak yiyecekler tüketmeli ancak sıcak yiyecekler tüketmekten kaçınmalıdır.
Diş İmplantı Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi uygulandıktan sonra hastanın dikkat etmesi gereken iyileşme süreci başlayacaktır. Hasta tamamen iyileşene kadar ağız içinde baskı oluşturacak hareketlerden kaçınmalıdır. İmplant tedavisinin yapıldığı gün ağız çalkalanmamalıdır. Gargara yapılmamalıdır.
Tedavinin ilk günlerinde hasta nazik ve yavaş fırçalama ve diş ipi kullanmalıdır. Bu dönemde ağızda biriken tükürüğün dışarı atılması gerekir.
Ancak horlama veya ağızda baskıya yer açacak üflemelerden uzak durmak gerekir. Bu nedenle implant bölgelerini nemlendirilmiş pamuklu bez veya gazlı bez yardımıyla temizlemek de mümkündür.